7 tips om je kinderen niet materialistisch op te voeden

7 tips om je kinderen niet materialistisch op te voeden

7 tips om je kinderen niet materialistisch op te voeden

1. Wees een voorbeeld.

Kinderen kijken naar en kopiëren hun ouders in doen en laten. Ga bij jezelf na hoe je omgaat met materiële zaken. Wordt je boos als iets stuk gaat? Moet je altijd de nieuwste gadgets hebben? Ben je gehecht aan spullen? Wil je dat je kinderen niet materialistisch opgroeien zul je zelf hierin het goede voorbeeld moeten laten zien en de dingen op hun waarde schatten.

2. Koop niks wat niet echt nodig is.

Zorg ervoor dat je je kind niet overlaad met spullen waar hij/zij niks aan heeft. Ze zullen geneigd snel uitgespeeld te zijn en weer iets nieuws willen. Koop alleen datgene waar ze mee zullen spelen en wat ook doorgegeven kan worden aan broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes.
Wil een kind een speelgoedauto? Maak er een van een oude schoenendoos en wat teken- en knutselwerk. Wees creatief met de oude spullen die er al zijn. Dit is vaak zoveel leuker en kinderen leren creatief te zijn. Ook leren ze dat je niet perse hoeft te kopen om te kunnen spelen. Tevens stimuleert dit de fantasie, oplossingsdenken en spelvreugde!

Ibn al Qayyim zei:

“De opvoeder moet het kind weghouden van het teveel aannemen van anderen. Want wanneer een kind gewend is te krijgen wordt dit natuurlijk voor hem en zal hij opgroeien als iemand die graag neemt maar niet geeft. Als de opvoeder iets wil geven aan iemand dan kan hij dit door zijn kind laten doen. (b.v. liefdadigheid, zodat het kind leert dat geven belangrijk is en een goed gevoel geeft)”
[tuhfat al mawdood bi ahkaam al mawlood]

3. Spendeer tijd i.p.v geld aan je kinderen.

Een hele belangrijke. Kinderen willen vooral jou aandacht en tijd en geen spullen om ze bezig te houden. Neem de tijd, ga bij ze zitten en meespelen. Lekker knutselen, naspelen, verstoppertje in huis, tikkertje, toren bouwen, met potten en pannen spelen enzovoorts. Kinderen vinden het fantastisch als je als ouder erbij gaat zitten en meespeelt. Bijkomend voordeel ze leren van jou positieve spelgedrag allerlei sociale vaardigheden!

4. Steun een goed doel, geef samen met je kind liefdadigheid of onderhoudt een wees in het buitenland.

Het is belangrijk kinderen bewust te maken van de wereld om ons heen. Steun samen met je kind (laat ze een klein beetje zakgeld doneren, een tekening maken enz) een weeskind of een goed doel. Dit kan via allerlei organisaties zoals islamic relief. Je kunt ook in je land van herkomst bv weeskinderen, tehuizen etc steunen. Zo leren je kinderen dat er anderen zijn die het minder hebben, ze leren wat sadaqa (liefdadigheid) is en wennen op jonge leeftijd aan geven ipv alleen maar nemen!

An-Nawawee schrijft in “Riyadhus-Saliheen”:

وعن عائشة رَضِيَ اللَّهُ عَنها أنهم ذبحوا شاة فقال النبي صلى الله عليه وسلم: ما بقي منها قالت: ما بقي منها إلا كتفها. قال: بقي كلها غير كتفها رَوَاهُ التِّرمِذِيُّ وقال حديث صحيح

Op gezag van Aishah:

“Ze gingen een schaap slachten en gaven een grote deel daarvan (aan de armen). Toen vroeg de Profeet aan de aanwezigen: “Wat is ervan overgebleven?” Aishah zei: “Er is niets van overgebleven, behalve de schouder.” Hij zei: “Alles ervan is gebleven, behalve de schouder”.

Overgeleverd door At-Tirmidhi en hij zei: Hadith Sahih.”

De Profeet saw legt hier uit hoe we naar zaken als bezit moeten kijken. Hij zegt tegen zijn vrouw dat wat niet is weggegeven in feite weg is. Het is niets waard. Hetgeen we bezitten is niet ons bezit, want dat nemen we niet mee ons graf in. Maar hetgeen we weggeven is hetgeen wat overblijft en wat we als ons bezit kunnen zien omdat we daarvoor beloning en verdubbeling krijgen in het Hiernamaals. Dus leer je kinderen zo naar zaken als bezit te kijken en stimuleer ze te geven!

5. Leer je kind zelf geld beheren.

Je kind leren met geld omgaan is belangrijk. Leer ze sparen, niet meer uitgeven dan ze hebben en keuzes maken waaraan ze hun geld besteden. Zorg voor een structuur bv elke vrijdagavond, wanneer wordt er zakgeld wordt uitgedeeld , regel een spaarpot waar ze een gedeelte in moeten doen, en maak een goede doelen pot waar een andere gedeelte in kan en bespreek wat ze met de rest gaan doen. B.v 3 euro per week waarvan 1 euro in de spaarpot, 1 in de goede doelen pot, en 1 besteden.

6. Neem ze mee naar 2e handswinkel, dumpstore of rommelmarkt.

Maak kinderen bewust van dat spullen best een tweede leven kunnen hebben. Dit is goed voor het milieu en voorkomt een weggooi-mentaliteit. Ze kunnen hun oude speelgoed best ook eens zelf verkopen of weggeven aan een dumpstore, voedselbank of andere kinderen. Ook kunnen ze leren sommige speelgoed zelf te hergebruiken. Nieuw hoeft niet altijd beter te zijn. (vergeet niet 2ehands speelgoed goed te reinigen:)

7. Bezoek op vakantie arme gezinnen of een weeshuis.

Veelal gaan we op vakantie in Marokko, Turkije of elders leuke dingen doen en mooie plekken bezoeken. Echter zijn er juist daar genoeg arme gezinnen, weeshuizen en behoeftigden te vinden. Koop met je kind eens wat speelgoed, boodschappen of spullen die je samen gaat doneren.

Ibn Al-Jawzi schreef:

لما مات علي بن الحسين فغسلوه جعلوا ينظرون إلى آثار سود في ظهره، فقالوا: ما هذا فقالوا: كان يحمل جرب الدقيق ليلا على ظهره يعطيه فقراء أهل المدينة

“Toen Ali Ibn Al-Hussayn stierf werd hij gewassen en mensen zagen een donkere (zwarte) wond op zijn rug. Er werd gevraagd: “Wat is dit?” De mensen zeiden toen: “Snachts zou hij een zak meel op zijn rug dragen en vervolgens onder de armen van Madinah verdelen”.

[“Sifat as-Safwah”, 2/96].

Het zorgen voor armen is een islamitische plicht. Onderwijs je kinderen in een vroeg stadium hierin. Alleen maar materiële zaken geven maakt een kind hebberig, ondankbaar en geeft een ongerust hart.

Awn ibn ’Abdullaah, moge Allah genadig met hem zijn, zei:

صحبت الأغنياء فعظم همي لأني كنت أرى ثياباً أحسن من ثيابي ودابة أحسن من دابتي، ثم صحبت الفقراء بعد ذلك فاسترحت

“Ik vergezelde de rijken, maar het maakte mij verdrietig, want ik zag hen mooiere kleding dan mij dragen en betere rijdier berijden dan mij. Nadat ik de armen vergezelde, kwam mijn hart pas tot rust.”

[“Al-Hilyah”, 2/95].

De Profeet (saw) zei: “als je van de armen houdt en dichtbij hen blijft .. Dan zal Allah jou dichtbij Hem houden op de dag des Oordeels.”

[Al-Tirmidhi, Hadith 1376]

Bron: Tarbiya, Islamitisch opvoeden.


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

  • MommyBlog PinkPress
    26 mei 2015 15:13

    Goede tips!! Ik houd ze in mijn achterhoofd 🙂

  • Omar
    17 januari 2017 08:44

    Leuk stuk. Ik juich t toe om kinderen niet zo materialistisch op te voeden. Zij zijn de toekomst en zij zullen moeten werken aan een betere wereld en minder consumeren van resources van deze fragiele aarde . Wel erg jammer dat moslims bijna alleen maar liefdadigheid doen jegens andere moslims. Dat bevestigt dit stukje ook weer, helaas.

Reactie achterlaten