Baby dragen in draagdoek – de voordelen

Baby dragen in draagdoek – de voordelen

Baby dragen: In Nederland wordt een kinderwagen als dé ideale manier beschouwd om een baby te vervoeren in vergelijking tot een draagdoek of draagdoek.

Is dit terecht? Zo niet, wat zijn de voordelen van het dragen van je kind in een draagdoek- of zak?

1. Baby dragen: Goed voor de emotionele ontwikkeling

Je baby dragen is goed voor zijn emotionele ontwikkeling.

Een baby weet intuïtief dat hij kwetsbaar is en het meest veiligst voelt als hij bij zijn moeder is, dicht bij zijn moeder waar hij zich gewaarborgd voelt en verzorgd wordt en eten krijgt. Dit geeft hem rust en groeit op in een veilige hechting.

2. Dragen is net zoals een baarmoeder, maar dan buitenaf

De overgang van binnen naar de buitenwereld wordt een stuk makkelijker voor pasgeboren baby’s als je een omgeving creeert die de baarmoeder een beetje nabootst, oftewel je kind op je buik dragen waar hij je bewegingen en warmte kan voelen en je stem en hart kan horen.

3. Je kind zal minder huilen

Als je je kind draagt zal hij minder vaak huilen. De meest voorkomende redenen dat een kind huilt is wanneer hij merkt dat zijn moeder niet in zijn buurt is en om haar ‘roept’ (mamahonger).

Uit studies blijkt dat pasgeboren baby’s die drie uurtjes per dag langer gedragen werden tot wel het helft minder huilden dan baby’s die niet gedragen werden.

4. Je hebt beide handen handen vrij

De eerste maanden kunnen erg lastig zijn, vooral als de regeldagen benaderen en je nog je oudere kinderen moet verzorgen.

Een draagdoek of draagzak komt daarom wellicht goed van pas.

Mijn ervaring is dat je het beste kunt investeren in een ergonomische draagdoek of draagzak waar je je kind gemakkelijk in en uit kunt doen.

5. Signalen eerder herkennen

Tijdens en na de kraamperiode moet je als moeder jezelf aanleren wat je kind aan je probeert te zeggen. Ieder kind heeft zijn eigen manier.

Een ander voordeel van je kind dragen is dat je bij de eerste huil- of hongersignalen al herkent wat je kind je probeert duidelijk te maken. Je bent er dus sneller bij.

Dit zal je als moeder meer zelfvertrouwen geven.

baby dragen

6. Baby dragen vs Borstvoeding

…en aangezien je sneller hongersignalen herkent, kun je hem sneller aanleggen want je borsten staan vlak naast hem.

Vooral heel fijn tijdens de regeldagen.

7. Je kind kan interactie voeren met de buitenwereld

Als je je kind draagt, kan hij hetzelfde zien wat jij ziet en doet.

Een draagdoek of -zak biedt een veilige plek aan je kind om de wereld te verkennen. Samen met mama.

8. Een draagdoek of -zak neemt minder plek in

Wie kent het probleem nou niet? Of je nu met een kinderwagen aan het winkelen bent of naar huis gaat en in de appartement de kinderwagen op en neer afbrengt, een draagdoek of -zak is veel gemakkelijker om je kind te vervoeren.

Kind in de doek en klaar.

9. Je kind voelt zich veilig

Veel mensen vinden een pasgeboren baby erg leuk om te zien. Dat is begrijpelijk, maar wat minder fijn is dat ze hem of haar dan willen aanraken of zelfs kussen – iets waarmee je vooral moet oppassen tijdens de koudere dagen i.v.m overheersende virussen.

Als je je kind draagt is het moeilijker voor anderen om je kind aan te raken 😉

10. Baby dragen is ook leuk voor mama

De bovenstaande regels komen vooral goed uit voor een baby, maar wat is er nou leuker dan knuffelen met je kind?

Huid-op-huid contact zorgt er ook nog eens voor een hoger oxytocinegehalte en endorfines wat je gemoedstoestand verbeterd. Win-win situatie.

Draag jij je kind ook? Zo ja, wat vind jij zo leuk aan dragen?


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

  • Virtual Private Servers
    4 maart 2017 08:10

    Wanneer je je kindje eens moet achterlaten, kan je dat met een geruster gevoel doen wanneer de babysit of onthaalmoeder je baby n draagdoek overneemt, en bij sommige doeken kan je baby zelfs IN de draagdoek worden overhandigd, zodat je onthaalmoeder gewoon kan verderdragen!

Reactie achterlaten