Baby inbakeren tot 2 jaar (NIET tot 3 maanden!) | islamitische geneeskunde

Baby inbakeren tot 2 jaar (NIET tot 3 maanden!) | islamitische geneeskunde

In een facebookpagina maakte een moeder een topic aan over inbakeren.

Ik vertelde haar dat ze haar kind gerust kan inbakeren tot ze 2 jaar oud is, aangezien dit de visie is binnen Islaam:

Inbakeren tot je kind 2 jaar wordt kent namelijk veel gezondheidsvoordelen.

Echter, wordt er tegenwoordig aanbevolen om je baby maximaal 3 á 4 maanden na de geboorte in te bakeren, omdat het kind anders zou kunnen omdraaien en dit resulteren tot wiegendood.

Wat is wijsheid?

Wiegendood niet veroorzaakt door buikligging

Enkele jaren geleden had ik me verdiept in de mogelijke oorzaken van wiegendood, want ook ik heb mijn nichtje van 6 maanden verloren aan wiegendood.

Nu, 13 jaar later, raak ik steeds meer overtuigd dat het komt wegens het feit dat ze een paar dagen voor haar spontane dood is gevaccineerd en zowel haar moeder en vader waren/zijn kettingrokers.

Dit zijn beiden indirecte, mogelijke aanwijzingen die kunnen leiden tot wiegendood.

De exacte reden kunnen we nooit weten, want als de dood beschreven is kan je zoeken naar scenario’s, maar als de tijd gekomen is, zijn dit niets meer dan vermoedens.

Echter, om de volgende feiten kunnen we er niet omheen, namelijk dat wiegendood niet perse een directe verband heeft inbakeren.

Ik had de bronnen elders overgenomen, maar mocht je sceptisch zijn (wat ik absoluut respecteer) kun je natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar wetenschappelijke artikelen hierover.

Grafiek: wiegendoodsterfte in de leeftijd van 7-365 dagen, per 100.000 levendgeborenen naar geslacht en leeftijd in maanden.
Grafiek: wiegendoodsterfte in de leeftijd van 7-365 dagen, per 100.000 levendgeborenen naar geslacht en leeftijd in maanden.

Risicofactoren van wiegendood

Ik kopieer het belangrijkste stukje uit de blogpost;

“In Nederland wordt samen slapen als een risicofactor gezien, maar op internationale vlak verschillen de meningen hierover: De incidentie van wiegendood in ons land is door de jaren heen gedaald.

In het jaar 1995 waren er 50 gevallen geregistreerd, en in het jaar 2009 is dit gedaald tot 19 geregistreerde gevallen (CBS, 2011). Bij een onderzoek bleken de volgende vermijdbare risicofactoren de belangrijkste oorzaken waren van wiegendood:

het slapen in buikliggen, het (verkeerde) gebruik van een dekbed en doordat het kind passief rokende was via rokende ouders.

Wiegendood is sterk afgenomen doordat in 1987 ouders hun zuigelingen niet meer op hun buik lieten slapen. De kans om wiegendood te verminderen, werd van 60 naar 8 procent verlaagd.

Dankzij de correcte gebruikswijze van de dekbed daalde de kans op wiegendood van 85 naar 18 procent; roken door de moeder van 34 naar 20 procent; roken door de vader, van 48 naar 32 procent.”

baby-inbakeren

Mijn zoontje van 11 maanden baker ik nog steeds in..

Filosofie achter inbakeren

De filosofie over inbakeren, uitgesproken door Soranus van Efese, is dat inbakeren medische gezondheidsvoordelen heeft zoals “het lichaam van het kind te verstevigen en misvormingen te voorkomen’,

Deze idee werd aanvaard door de moslimartsen uit de tiende en elfde eeuw.

Uit hun instructies blijkt dat ouders in die tijd, net als in andere werelddelen, werden aanbevolen om hun baby’s in te wikkelen met grote doeken met speciale snaren (soort touwen) en banden strak om hun armen, enkels, knieën en zelfs hun hoofd te wikkelen.

Inbakeren volgens deze techniek Zo krijgen baby’s een rechte rug, rechte benen en stevige schouders.

baby inbakeren

Ibn Qayyim over inbakeren

Ibn Qayyim al-Jawziyya volgt een traditie over het inbakeren van baby’s volgens de klassieke geschriften en vanuit de islamitische-medische verhandelingen.

Ook hij vond inbakeren essentieel voor de juiste vormgeving van het kinderlichaam. Inbakeren vermindert de risico op onder andere fysieke achterstand bij kinderen.

Ibn Qayyim al-Jawziyya adviseert om baby’s in te bakeren tot hun lichaam stevig genoeg zijn en hun ledematen sterk genoeg worden.

Zijn visie valt dus in lijn met de middeleeuwse mediale theorieën van o.a. de bovengenoemde Griekse Soranus.

baby inbakeren

Conclusie

Belangrijk is om te weten dat vanuit beide visies ervan uitgegaan wordt 3 á 4 maanden na de geboorte baby’s nog altijd een zwakke lichaam hebben. Er wordt niet gesproken over mogelijke gevaren zoals secundaire buikligging.

De medische beweegredenen wegen meer dan handelingen die gebaseerd zijn op kleine risico’s of zelfs handelingen die uit principes worden toegepast (denk bv. aan argumenten dat het kind niet vrij zou kunnen slapen).

We dienen vanuit beide visies ervan uitgaan dat een kinderlichaam tot circa de 2e levensjaar nog altijd zwak is.

En dat inbakeren een goede hulpmiddel is om het zwakke kinderlichaam te ondersteunen, “a wax-like frame”, zoals Ibn-Qayyim dat mooi zegt in zijn boek “Tuhwat al-mawdud”.

baby-inbakeren

Enkele medische voordelen van inbakeren

1 – Inbakeren vermindert kans op (chronische) aandoeningen

Belangrijkste! Inbakeren zorgt voor een sterke en soepele ruggengraat, doordat enkel de voeten en handen vrij zijn om te bewegen.

Hierdoor ontstaat er een optimale lymfetoevoer, dat goede immuniteit zorgt bij het kind.

Veel mensen die te kampen hebben met een chronische aandoening hebben (vrijwel) altijd problemen met het ruggengraat en -merg.

Mogelijke oorzaken hiervan zijn: een vaste, gedraaide, veel te gerekte of juist naar elkaar toe geduwde ruggenmerg.

Daarnaast zijn de bewegingen die een kind maakt om los te komen ook goed voor het ruggenmerg.

Hierdoor heb je minder risico op verdraaiingen van het ruggengraat, zoals (beginnende) scoliosis.

Redenen genoeg om je kind tot een oudere leeftijd in te bakeren..  inbakeren is namelijk heel gezond.

Naar mijn mening zelfs een must en zeer onderschatte handeling.

Veel ouders zijn bewust van het feit dat borstvoeding tot 2 jaar gegeven dient te worden, maar helaas weten dezelfde ouders niet dat dit óók geldt voor inbakeren. Het is een totaalpakket!

baby inbakeren

2 – Inbakeren goed voor het bekken

Naast de gezondheidsvoordelen dat inbakeren kent voor het rug en alles hieraan gerelateerd, is inbakeren ook goed voor sterke, rechte benen en schouders.

Belangrijker echter is dat inbakeren ook het bekken neutraliseert en op zijn plaats zet.

Veel kinderen krijgen tegenwoordig te horen dat ze beenlengteverschil hebben. Dit komt echter vanuit het bekken:

Het bekken is in disbalans geraakt waardoor het lijkt alsof de ene been langer is dan de ander..

Het rechter- of linkerbekken is van plek geschoven.

Het probleem ligt echter niet alleen bij de benen maar dus bij het bekken.

Inbakeren zorgt voor een sterke basis bij kinderen doordat het bekken geneutraliseerd en gestabiliseerd wordt, ook na een trauma (als een baby op de grond valt bv).

Veel ouders weten namelijk niet welke manuele  oefeningen zij moeten toepassen.

Een onbehandelde lichamelijke trauma kan (chronische) aandoeningen triggeren.

Inbakeren zorgt dus onbewust dat het bekken weer op zijn plek komen. Daarnaast heb je door je kind lang in te bakeren minder risico op x- of o benen.

baby-inbakeren

3 – Inbakeren maakt de organen sterker

Niet alleen is inbakeren goed voor het skelet en ruggenmerg, maar ook goed voor de organen en effectief tegen milde aandoeningen, zoals koliek.

Ook heb je minder risico op navelbreuk.

Doordat als eerste stap anatomisch gezien de ruggengraat en het bekken op zijn plek staan, worden organen niet onderbelast.

Een te zwakke of gestrekte maag kan allergieën triggeren.

Inbakeren is dus een goed hulpmiddel voor buiten (skelet) én binnen (organen)

Wat vind jij van inbakeren tot je kind ouder is (dan de gebruikelijke 4 maanden)?

Discussieer mee!


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

 • Michelle Fatima
  6 november 2017 16:50

  Heel interessant. Ik wilde het doen bij Nu’aim maar hoorde toen dat het afgeraden werd omdat je dan mogelijk de hongersignalen kunt missen. Nu denk ik er anders over

 • Oum Djannah
  14 december 2017 20:00

  Interessant! Mijn dochtertje viel bijna altijd zelf in slaap als ik haar inbakerde, nu moet ik haar met de borst in slaap laten vallen (erg vermoeiend), nadat ik het een paar keer deed, omdat ze in een sprong zat of last had van haar tandjes.
  Bij een volgende kind zou ik wel langer in willen bakeren, maar aan de andere kant wel eng vinden met het draaien.

Reactie achterlaten