Borstvoeding stimuleren: Van bijvoeding naar volledige borstvoeding

Borstvoeding stimuleren: Van bijvoeding naar volledige borstvoeding

Borstvoeding stimuleren: Van bijvoeding naar volledige borstvoeding

Lukt het je niet wegens opstartproblemen om volledige borstvoeding te geven? Lees mijn ervaring als je het beu bent om je kind bijvoeding te geven en besloten hebt om volledige borstvoeding te geven. 

Startproblemen met borstvoeding

Been there, done that. Negen maanden lang zit je op een roze wolk vol hoop: je kindje in de handen, vanaf dag één zonder problemen borstvoeding geven. Zo verloopt het bij iedereen. Toch? Nee.

Helaas moet ik je alert maken dat niet elke moederschap begint met het geven van borstvoeding zonder obstakels. De roze wolk verandert dan in een zwaar weer, vooral als dit de eerste keer is dat je moeder wordt. Indien de zwangerschap of bevalling moeizaam verloopt, is de kans groter dat je medicatie, ruggenprik krijgt of ingeleid wordt. Dan is de kans groter dat de baby opstartproblemen zal krijgen.

Een bevalling is al moeizaam voor de moeder, laat staan voor een baby. Als gevolg dat de borstvoeding niet goed verloopt of de pasgeboren baby té moe wordt om te drinken (en dus alleen maar wilt slapen).

Oorzaken voor opstartproblemen

Er kunnen vele oorzaken ontstaan waardoor baby’s opstartproblemen krijgen met de borstvoeding, met als gevolg dat de baby (deels) kunstvoeding krijgt.

Door middel van deze blog wil ik jullie allen laten weten, dat er hoop is om alsnog volledige borstvoeding te kunnen geven, ondanks je (tijdelijk) bijvoeding geeft. De vraag echter is: “hoe moet je overstappen?”.

Regel nummer één is: hou vol!

Tijdens de kraamweken sliep mijn dochter heel veel (absurd veel). Aanleggen lukte daarom niet goed, want ik kreeg haar niet wakker.

“Was dit het? Moest ik toch maar afstappen van mijn roze wolk?”, dacht ik bij mezelf.

Anderhalf maand na de bevalling zat ik met de handen in het haar. Ik gaf nog steeds bijvoeding. Ik heb vaak gedacht om te stoppen met borstvoeding, want de laatste keren merkte ik dat de fles de hoofdvoeding werd en juist de borstvoeding een bijvoeding. Ho ho! Dit was niet het plan, alhoewel het automatisch zo ging.

Gesprek met consultatiebureau

Tijdens het tweede gesprek bij de consultatiebureau, vertelde ik aan de verantwoordelijke dat ik heel graag 100% borstvoeding wilde geven, maar niet durfde omdat de kleine nu circa 80% van haar voeding met de fles dronk.

Kolven frustreerde me nog meer, omdat ik maar 15ml kolfde. Ze keek recht in mijn ogen en zei: “wat houd je tegen? Het klinkt misschien gemeen, maar ze gaat heus niet dood.”

Op de een of ander manier, raakte ik weer gemotiveerd om mijn kans te grijpen en á la minute te stoppen met bijvoeding.

Borstvoeding stimuleren

Diezelfde dag bande ik de kunstvoeding uit huis, en ook al zou mijn dochter huilen om meer, zij zal het zelf meer uit de borst moeten halen, want zodra de borst leeggedronken wordt, maakt het lichaam per direct weer melk aan.

Met dit gedachtegoed lukte het me om na drie dagen in mijn pyjama thuis te blijven, om de twee uur de borst aan te bieden en continu aan te leggen tot ze verzadigd raakte. Inmiddels is ze 5 maanden, en geef ik haar nu eindelijk wat ik de eerste anderhalf maand niet kon beseffen: volledige borstvoeding.

Zit jij in dezelfde situatie? Dan wil ik je het volgende vertellen over…

 

[accordion-group title=”Vaak aanleggen”]De bedoeling van vaak aanleggen is om de productie van borstvoeding te verhogen. Zodra de baby de borst leegdrinkt, krijgt het lichaam een teken dat het meer moedermelk moet aanmaken. [/accordion-group]

[accordion]
[accordion-group title=”Overstappen van kunstvoeding naar borstvoeding”]

Geef je bijvoeding? Stop dan per direct hiermee. Ik heb zelf geprobeerd om eerst af te bouwen, maar dat lukte niet. Je moet cold turkey toepassen. Cold Turkey houdt in dat je per direct stopt, en dus niet afbouwt. Weg met die kunstvoeding! Zoals ik al hierboven heb verteld: indien de borst leeggedronken wordt, zal het lichaam opnieuw moedermelk aanmaken. Mijn tip aan jullie is nadat je je kindje hebt gevoedt met de borst, en hij of zij nog honger heeft, zo’n 10 minuten moet wachten en dan weer aanleggen. Leer je lichaam kennen. Dus wat je moet doen is:

borstvoeding> baby nog honger? > 10 minuten wachten > opnieuw aanleggen

Vertrouw op jezelf en je kindje. Blijf drie dagen thuis en blijf je baby op verzoek voeden. Na enkele dagen zal de borstvoeding opgebouwd worden tot “hoofdmaaltijd”. Geduld is de sleutel tot succes.[/accordion-group]

[accordion-group title=”Voeden op verzoek”]Haal het uit je hoofd dat je om de drie uur je kindje moet voeden. Zij/hij is geen geautomatiseerde robot! De westerse maatschappij is geobsedeerd door cijfers. Alles moet namelijk volgens nummers verlopen, maar jouw kindje denkt niet zoals volwassenen. Hij of zij denkt “ik heb nu honger. Ik ga niet wachten tot het weer tijd is.”. Op sommige dagen eten wij ook meer of minder dan andere dagen, dus waarom zou een baby dat niet doen?[/accordion-group]

[accordion-group title=”Kolven”]Kolven is GEEN indicatie dat je weinig of veel melk hebt. Houd in je achterhoofd dat technologie niet de baby kan vervangen, ook al leven we in het jaar 2014. De beste kolfapparaat is je kindje zelf.[/accordion-group]
[accordion-group title=”ik heb geen melk”]
Ik begin al te zuchten bij het horen van deze beruchte misvatting. Natuurlijk heb je uitzonderingen. Ik ken vrouwen die wegens infecties, ontstekingen of andere redenen geen borstvoeding hebben kunnen geven, maar ik richt me niet op hen. Deze tips zijn bedoeld voor (aankomende) moeders waarvan hun moedermelk uitgesteld is wegens opstartproblemen, zoals het niet kunnen aanleggen.

Sommigen beweren dat ze weinig of geen moedermelk hebben gehad, en dat dit de reden is waarom ze gestopt zijn met het geven van borstvoeding. Hoe weet je eigenlijk dat je weinig moedermelk hebt? Kolven is namelijk geen indicatie.. wist je dat slechts 2% van alle vrouwen op de wereld geen moedermelk aan kunnen maken? Dit zijn de feiten. Hoe groot is de kans dat zoveel moeders behoren tot deze minderheid? [/accordion-group]
[accordion-group title=”Buiten voeden”]Als je borstvoeding geeft, is het van groot belang om het kind overal mee te nemen, ook als je ergens uitgenodigd wordt. Indien de baby onderweg gevoed moet worden, behoor je een plekje te zoeken. Het dient niet uit te maken of dit buiten is of binnen. De borst kan je bedekken door middel van een sjaaltje, hydrofiel luier, hoofddoek o.i.d. Anno 2014 is het vreemd genoeg taboe als je buiten de baby voedt, en bij fles niet. Dat is heel raar eigenlijk, aangezien borstvoeding juist als iets natuurlijks beschouwd dient te worden. Het geven van borstvoeding in het openbaar hoort genormaliseerd te worden. Ik ben ook geen fan van een onbedekte borst, maar indien je het bedekt zou niemand vreemd moeten opkijken, en als ze dat doen, is dat hun probleem. In het verleden heb ik slechts één mevrouw gezien die in het openbaar haar kind voedde, met haar rug toegekeerd tegen de menigte. Als kind vond ik dat heel boeiend, en het bleef me bij. Ik durf te wedden dat zij mij positief beinvloed heeft, en misschien daarom onder andere zo gemotiveerd ben geraakt om borstvoeding te geven als ik een kind zou krijgen. .
[/accordion-group]

Wil je ook borstvoeding stimuleren? Laat je niet wijsmaken dat je geen melk hebt. Geloof in jezelf, en dan komt alles goed.

Hebben jullie verder nog tips voor (aankomende) moeders ?

[badge style=”pink”]© De omslagfoto is van iStock[/badge]

 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten