Bottenbouillon (bone broth) zelf maken | superfood recept

Bottenbouillon (bone broth) zelf maken | superfood recept

Bottenbouillon, oftewel Bone Broth. De ene persoon is ermee opgegroeid; de ander trekt zijn neus en wenkbrauwen  al op bij het horen van het woord alleen al.

Toch zou je eigenlijk je eigen verse bottenbouillon moeten maken, want bottenbouillon zit vol boordevolle voedingsstoffen die je in kant-en-klare bouillonpoeders uit de supermarkten niet zal vinden.

Waarom kiezen voor bottenbouillon?

Mijn oma en moeder maakten vroeger ook altijd zelf bottenbouillon, net zoals anderen, maar op de een of ander manier zijn we dit helaas ontwend.

We hebben allemaal wel goede herinneringen met onze lievelingssoep, bereid door oma.

Zij bereidden vaak soep met zelfgetrokken bottenbouillon. Hierdoor smaken gerechten en soepen lekkerder, maar is het ook nog eens veel gezonder!

Bottenbouillon is een ware superfood, dus erg gezond en eigenlijk onmisbaar in de keuken vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten.

Welke mineralen en voedingsstoffen zitten in bottenbouillon? 

In de botten zitten namelijk essentiële voedingsstoffen en mineralen.

  • Botten bevatten veel collageen, gelatine en magnesium, kalium, silicium, zwavel, calcium en fosfor.
  • Merg bevat o.a. vitamine A, K2, omega 3 & 6 en mineralen zoals selenium, ijzer, mangaan, CLA, glutamine, glycine, proline, arginine en boron.
  • Bindweefsel bevat glucosamine en chondroïtine. Je zou kunnen zeggen dat dit een natuurlijke remedie is tegen reumatische aandoeningen.

bottenbouillon

De voordelen van bottenbouillon

Bottenbouillon wordt vaak aanbevolen bij de GAPS- en paleodieet.

Dit zijn twee soorten “dieten” die worden toegepast bij auto-immuunziektes.

Dat komt omdat bottenbouillon veel voordelen heeft, eigenlijk teveel om op te noemen.

Dit zijn enkele voordelen van bottenbouillon:

  • Dankzij de mineralen uit de botten krijg je sterkere botten en tanden van.
  • Het is anti-gewrichtspijn dankzij glucosamine en chondroïtine die de bindweefsels en gewrichten soepel houdt.
  • Glycine dient als ontstekingremmer en kalmeert en versterkt het immuunsysteem. Ook vermindert dit allergieën.
  • Ook zorgt glycine voor een betere nachtrust, een must voor de herstelfase.
  • De aminozuur arginine zorgt voor meer spermaproductie, wondgenezing, is een natuurlijke groeihormoon, remt de opname van vetten en verbetert de vetstofwisseling in het lichaam.
  • Bottenbouillon is een goede remedie tegen verkoudheid. *hint* verse kippensoep bij verkoudheid.
  • Collageen werkt als anti-aging, waardoor je een mooiere huid voor terugkrijgt.
  • Gelatine versterkt de darmwand, Goed voor de darmflora dus. Collageen wordt na veel sudderen omgezet in gelatine.
  • Glutamine verbetert spieropbouw en is een goede middel tegen leaky guts.
  • Proline zorgt voor kraakbeenregulatie en herstelt gewrichten. Ook goed tegen leaky guts.
  • Ik kan wel blijven doorgaan.. just google it!

Belangrijk

Het is belangrijk om de botten zo lang mogelijk te laten sudderen, want hoe langer deze botten getrokken worden, des te meer smaakexplosie je krijgt en de mineralen en voedingsstoffen geëxtraheerd kunnen worden.

Vraag aan je lokale slagerij dat ze vooral de mergpijpen moeten geven.

Dit zijn namelijk de minst gewilde delen van het dier, maar bevatten de meeste voedingsstoffen.

Deze onderdelen worden vaak weggegooid omdat er geen interesse in is. Jammer eigenlijk!

Een voordeel echter is wel dat je dit vaak gratis kan krijgen. Zelf betaal ik niets voor de botten 🙂

bottenbouillon

Bottenbouillon recept

Genoeg gepraat! Hierbij deel ik het recept van deze superfood:

Ingrediënten

  • 1 tot 2 kg runderbotten, liefst mergpijpen
  • 2 uien, in vieren gesneden
  • 2 winterpenen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 4 laurierblaadjes
  • 10 peperkorrels
  • halve blok knoflook
  • 2 el bio appelazijn
  • water
  • appelazijn (belangrijk!)
  • extra kruiden zijn optioneel: ik gebruikte tijm, zeezout, paprikapoeder, gemberpoeder, oregano.

Bereidingswijze

  1. Rooster de botten 30 tot 45 minuten op volle tour in de oven voor meer smaak.
  2. Doe de botten in de slowcooker of pan en doe de groenten en kruiden erin.
  3. Schenk water in tot de rand van de slowcooker of pan en zet deze op de laagste stand tot minstens 12 uurtjes en maximaal 72 uurtjes.
  4. Schep alles door de filter en haal de merg uit de mergpijpen. Doe deze stukjes terug in de bottenbouillon.
  5. Blender de bottenbouillon. Laat het op kamertemperatuur komen en doe dit in kleine porties in glazen potjes of diepvrieszakjes.

 

Ben jij ook al zo fan van bottenbouillon?


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

Reactie achterlaten