Draagdoek of draagzak kopen?

Draagdoek of draagzak kopen?

Draagdoek of draagzak kopen?

Gisterenavond plaatste ik in een facebookgroep een oproep dat ik mijn Chicco Go-buikdrager wil verkopen. De reden dat ik het wegdoe is omdat ik het niet (meer) vaak gebruik. Nu de kleine wat zwaarder is geworden gebruik ik de kinderwagen vaker en daarnaast heb ik nog een ergonomische draagdoek. Ik vind zowel de draagdoek- als zak heel fijn, maar geef de voorkeur aan de draagdoek (het was ook duurder dan de Chicco. Dûh.) maar de grootste nadeel is dat het veel werk is om te knopen; het duurt lang en ik krijg het vaak warm. Dat ik weet dat een ergonomische draagdoek beter is voor kinderen, wil dit niet zeggen dat ik de Chicco niet adviseer. Integendeel..

De eerste reactie onder mijn oproep was een vraag of deze buikdrager goed is. Ze stelde deze vraag aan mij, de verkoopster, maar anderen namen het hef in handen en vertelden haar dat het ‘absoluut niet goed is voor de beentjes van het kind’ omdat het niet ergonomisch zou zijn. Er werd mij vertelt dat ik de draagdoek beter niet moet verkopen.

Hippe mama of volgens het boekje?

Dat sommige moeders overtuigd zijn dat alleen ergonomische draagdoeken goed zijn voor kinderen, daar heb ik absoluut niets tegen. Don’t get me wrong. Velen van jullie weten dat ik pro-natural parenting ben en dus kritisch op vele kwesties. Maar wat ik vooral heb geleerd tijdens moederschap is om dingen niet zwart op wit te bekijken. Je moet objectief zijn in de beslissingen die je neemt en hetgeen volgen wat een goed gevoel geeft in de onderbuik. Natuurlijk vind ik het sneu als ik hoor dat iemand die ik ken haar kinderen vaccineer, aangezien ik overtuigd ben van mijn beslissingen maar ik heb geen slapeloze nachten, hoor. Echt niet. Uiteindelijk is het de keuze van de ouders. Als zij zowel de voor- als tegenargumenten hebben onderzocht (wat zeker moet gebeuren. Klakkeloos aannemen is niet verstandelijk) en tot conclusie zijn gekomen om te vaccineren, ben ik de laatste persoon op aarde die dan zou moeten jammeren.

Iedere moeder wilt het beste voor haar kind

Iedereen heeft het beste voor hun kind(eren). Dat iemand niet de biologische levensstijl in haar totaliteit hanteert, kun je d’r niet kwalijk op nemen. Elke opvoeding is anders, want moeders zitten allemaal anders in elkaar (gelukkig). Zolang je rekening houdt met de tijd dat je kindje erin mag, kan het geen kwaad. Het is heus niet zo dat alles zwart op wit is. Dat er alleen maar moeders bestaan die fanatiek opletten op E-nummers in voedselwaren en dat het hele huis BPA-vrij is of juist dat je je kind opvoedt volgens ‘het boekje’. Er bestaat ook iets als een grijs gebied, oftewel dat je gebalanceerd beide kanten objectief bekijkt en doet wat goed aanvoelt.

Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om een andere moeder te attenderen dat bepaalde kwesties mogelijke gevolgen hebben bij kinderen, maar forceren is zeker uit den boze. Zo zit ik ook in elkaar en deze mening zul je dan ook vaker op ministijl terugvinden. Ik wil graag de stem zijn van alle moeders die zowel geen affiniteit hebben met de hippe, biologische mama’s maar ook niet horen bij de mama’s die alles volgens de (on)geschreven regels opvoeden. Je kunt ook ertussen zitten. Een hippe moeder die niet fanatiek oplet op alles BPA-vrij is maar ook niet alles volgens het boekje doet (bijvoorbeeld: niet vaccineert en samen slaapt met haar kind (co-sleeping)).

Regel 1: niet te lang inzitten

Net zoals moeders weten dat kinderen niet langer dan 3 uur in een maxi-cosi mogen zitten of langer dan 10-15 minuten per dag in een loopstoel mogen zitten, kent een niet-ergonomische draagzak ook regels. Een veilige draagzak of draagdoek moet voldoen aan de Europese norm voor buikdragers: NEN-EN 12309-2. Je moet opletten dat de rug en hoofd van je kind voldoende steun krijgt bij de draagzak- of doek. Als je hiermee rekening houdt zie ik niet in waarom het slecht is voor je kind. Zelf laat ik mijn dochter nooit langer dan een 20-30 minuten zitten in een draagzak. Uiteindelijk is het jouw keuze om te bepalen wat het beste bij je past en laat daar niemand over bekritiseren.

De Chicco Go buikdrager

Terug naar de Chicco Go buikdrager. Ik gebruik zowel een draagzak en draagdoek, want persoonlijk vind ik afwisselen fijner dan aanhouden op één voorkeur.

Ik heb de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Chicco Go draagzak

De voordelen van een draagzak

 • Een draagdoek neemt tijd in beslag i.v.m een draagzak: Hop, kind erin en gaan met die banaan.
 • Goedkoop.
 • Praktisch.
 • De draagzak is ‘man-vriendelijk’. Mijn echtgenoot neemt liever de buikdrager mee dan een draagdoek.
 • Het vormt je lichaam minder dan een draagdoek.
 • Je kunt de gespen goed afstellen op je kind.

De nadelen van een draagzak

 • Vormt niet goed om je kind heen.
 • Er is afstand tussen moeder en kind.
 • Leeftijdsgebonden.
 • Je draagt het kind lager op je rug t.o.v. een draagdoek.
 • Je kunt het alleen als buik- of rugdragen. Niet multifunctioneel.
 • Het oogt saai en eenzijdig.
 • Staat niet erg mooi.

ergonomische draagdoek

De voordelen van een draagdoek

 • Je kind mag 24/7 in een draagdoek zitten in vergelijking tot een draagzak.
 • Geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
 • Vormt zich beter om je kind heen.
 • Het staat mooi.
 • Knus.
 • Vele manieren om te knopen.
 • Zit stevig vast en je voelt weinig druk op je schouders.
 • Je kunt je kind zowel buik-, rug- als zijdragen.

De nadelen van een draagdoek

 • Het duurt heel erg lang om te knopen, vooral aan het begin.
 • Ik en mijn dochter hebben het erg snel warm en benauwd met een draagdoek. Echt een afrader tijdens zomer!
 • Het is duur.
 • Ik voel drukpunten op mijn lichaam.
 • Mijn lichaamsvormen worden zichtbaar als ik een korte hoofddoek draag.
 • Mijn echtgenoot vindt het niet fijn om met lappen meters stof te lopen.
 • Sommige tutorials op Youtube lijken makkelijk, maar ik heb twee keer geprobeerd om de ‘backpack’ knoop om te wikkelen, zonder succes waardoor ik erg gefrustreerd werd.
 • Het knoopt lastig over je jas. Je voelt je erg ‘groot’.
 • Neemt veel plek in de koffer in (verschilt natuurlijk welke model en stof je hebt)

Meestal is een draagzak de reden dat moeders beginnen met het aanschaffen van een ergonomische draagdoek. Je kunt (net zoals ik) ook ze afwisselen. Dat werkt ook erg goed! Je moet de voor- en nadelen van beide doeken vergelijken en beslissen welke het beste bij je past. Laat een ander niet een keuze namens jou maken.


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten