Zelf kersenjam maken | recept

Zelf kersenjam maken | recept

Zelf kersenjam maken | recept

Kersenjam | Ik houd van zelfgemaakte jam, vooral als er kersen in zitten. Het doet me denken aan mijn kindertijd toen we om het jaar mijn oma verzochten om alvast kersenjam voor mij klaar te maken, speciaal bereid onder de zon. Hierdoor werd de kersenjam nog lekkerder, gezonder en was het langer houdbaar.

Eenmaal we op vakantie waren aten we tijdens het ontbijt verse brood van de bakker en smeerden we verse kersenjam op… Dat was zó verrukkelijk. Zo herinner ik mijn vakantiedagen als kind tijdens een familiebezoek aan oma en opa.

Verrukkelijke kersenjam

Jaren later heb ik echter zelf nooit kersenjam bereid, wel met aardbeien, maar nooit met kersen. Ik weet eigenlijk niet precies waarom: misschien omdat ik mijn oma toch niet kon overtreffen.

Aangezien ik al jaren niet terug ben geweest naar Turkije, en ook deze zomer niet, vond ik het hoog tijd om zelf een stukje nostalgie terug te brengen, maar dan op Hollandsche bodem.

Kersenjam zonder suiker maken?

In dit recept heb ik wél gebruik gemaakt van gewone kristalsuiker. Dat komt omdat mijn dochter niet erg van jam houdt (en mama daarentegen wel..) en persoonlijk vind ik dat een jam gewoon het lekkerst smaakt met suiker in plaats van gelei.

Wil je toch liever suikervrije jam maken? Dan kun je bij 500 tot 750 gram kersen of i.c.m ander rode fruit, 1 el vanille extract (optinioneel), 1 el chiazaadjes, snufje zout, 1 tl margarine en 1 tl citroenzuur (of rasp van 1/2 citroen) toevoegen.

Kersenjam met suiker | recept

Benodigdheden:

  • 750-1000 gram kersen
  • 2,5-3 bekers gewone kristalsuiker
  • 1 tl margarine of roomboter
  • 1 tl citroenzuur of citroensap
  • 1 beker water (optioneel)

Bereidingswijze:

  • Om de kersen te ontpitten heb ik gebruik gemaakt van een stevige rietje van een rietjesbeker, maar je kunt ook gebruik maken van een ‘gewone’ rietje of cocktailprikker, alleen gaat dat wat moeizamer. Ook kun je een kersenontpitter gebruiken. Altijd handig als je kinderen hebt..
  • Indien je ook een stevige rietje gebruikt zoals ik dien je eerst een klein prikje met het rietje te maken aan het kontje van de kers en daarna via de bovenkant van de kers doorduwen. Zonder enige moeite valt het pitje helemaal schoon in het bakje.
  • Plaats de kersen in een middelgrote pan met de suiker erop. Laat de suiker minstens 6 uur lang inwerken. Het liefst een hele nacht.
  • Optioneel: zelf heb ik ook een halve water bijgedaan en dit zo’n 6 uurtjes laten inwerken, omdat de suiker nog niet helemaal is ingewerkt. Als dat bij jou wel het geval is kan je deze stap gerust overslaan of eventueel een scheutje water bij doen.
  • De volgende dag zet je de pan op middelvuur en voeg hierbij 1 theelepel margarine bij. Dit zorgt ervoor dat de kersen niet schuimen. Roer met een houten lepel, liefst eentje met een gat erin om de kersen niet te beschadigen!
  • Als de kersenjam al begint te koken, moet je het vuur op laag zetten en nog zo’n 5 á 10 minuten door laten koken. Kersenjam moet je nooit lang laten koken, want dit zorgt ervoor dat de kersen hard worden en de jam stroopachtig wordt.
  • Meng nog eventjes de citroenzuur door en haal de pan dan van het vuur.
  • Wacht tot de kersenjam is afgekoeld en verdeel de porties over de weckpotjes.
  • Laat liefst de potten nog een dagje onder de zon wachten en leg de potjes dan in een koele plekje (of geef ze cadeau aan een dierbare..altijd leuk!)

Met dit recept voor kersenjam kun je twee à drie potjes vullen, afhankelijk van hoe groot die zijn en hoeveel kersen je hebt gebruikt.

kersenjam

 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

  • Nikki -Sukhi.nl
    19 augustus 2016 09:15

    jeeee wat klinkt dat lekker :O Ik houd helemaal niet zo van jam maar ook meestal omdat het dan uit zo’n potje komt, maar ik denk dat dit wel heeeel lekker is:D
    gr, Nikki
    http://www.Sukhi.nl

Reactie achterlaten