Kinderen opvoeden is tegenwoordig moeilijker dan 20 jaar geleden

Kinderen opvoeden is tegenwoordig moeilijker dan 20 jaar geleden

Tegenwoordig is kinderen opvoeden moeilijker dan 20 jaar geleden

Tijdens een bezoekje aan het ziekenhuis voor mijn dochter viel mijn oog op een tijdschrift. Ik had helaas niet alle tijd om erin te kijken, maar ik las een kort stukje dat kinderen opvoeden tegenwoordig zwaarder zou zijn dan 20, 30 jaar geleden.

Dat zette mij aan het denken. Eigenlijk klopt dat ergens wel, en ik zal je vertellen waarom ik dat vind:

1 – Social media

Social Media heeft zowel leuke als minder leuke kanten. Wat erg leuk eraan is, is dat je de publiek een indruk kan geven hoe jouw leven eruit ziet of dit nu schijn of realiteit is. Wat merkwaardig is, is dat velen er ook in geloven. Zo kreeg ik ooit de vraag gesteld of ik wel genoeg naar buiten ga (aangezien ik alleen maar foto’s deel binnenshuis).

Ik schrok een beetje van het beeld wat ik kan schetsen aan mijn volgers. Natuurlijk ben ik vaak buiten, alleen heb ik niet elke fractie van een seconde mijn telefoon bij de hand. Sterker nog, ik mis veel oproepen omdat het op stil staat of ik laat het thuis achter. Toch zijn er dus volgers die een algemene indruk schetsen van hetgeen ik publiceer op social media.

Hierdoor voel ik toch wel ergens een psychische druk om mezelf heen, want tja.. “Pictures, or it didn’t happen”. *neemt even snel een kickje van mijn heerlijke frappacinno, terwijl ik mijn vriendinnen vraag of ze willen hand-poseren, want foto’s nemen van bovenaan is nu erg hip*.

Social media: “Mijn kind loopt echt niets mis”

Datzelfde gevoel om de hele tijd wat te publiceren van onze kinderen komt weliswaar uit dezelfde hoek. We willen anderen laten zien dat onze kinderen ook leuke activiteiten doen. Les krijgen uit een nietszeggend boekje is niet meer van deze tijd.

Om onze kinderen anno 2016 kennis bij te spijkeren moeten we ze sturen naar een organische boerderij om grote courgettes te plukken. Dat zij zich daar dood vervelen, doet er niet toe. Het publiek krijgt namelijk deze foto’s niet te zien. Alleen de leukste foto’s worden gedeeld.

2 – Een drukke agenda

Kinderen & activiteiten: Een paar dagen later moeten de kinderen ook even naar de museum of zichzelf bezighouden met een ander evenement of activiteit. Oh, en dan hadden we het nog niet gehad dat onze kinderen van 4-5 zwemles moeten krijgen, zodat ze een voorsprong krijgen vergeleken met hun klasgenoten.

Daarnaast heeft hij elke woensdagochtend gymnastiek, muziek, ballet of voetbal. En ik heb het nog niet gehad over zijn broertjes/zusjes die binnenkort ook starten met deze activiteiten, ieder een ander dag en tijdstip.

De druk om je kind perse op één of meerdere activiteiten moet inschrijven is goed voelbaar van buitenaf. Dit gevoel kan onder andere veroorzaakt worden door andere moeders die op dezelfde school zitten als je kind(eren), maar ook speelt familie vaak een rol. Er zijn altijd wel mensen die vinden dat het nu ‘eens hoog tijd wordt om te beginnen met buitenactiviteiten.

Beproevingen.. #needtostaycalm #quoteoftheday #inhaleexhale

Een foto die is geplaatst door Isra bint Ali (@ministijl) op

Leert je kind wel thuis? Thuis in kleurboeken zitten kleuren wordt geassocieerd met verveling en niets-doen, terwijl eigenlijk kinderen die vaak thuis ‘activiteiten’ doen vaak creatiever worden doordat ze hierin meer tijd en aandacht investeren. Kinderen hebben namelijk het vermogen om te vragen, dromen en te verwonderen. De creatieve ontwikkeling staat op volle tour.

Als ouder dien je dus geen  zorgen te maken dat je kind thuis niets leert. Door gezamenlijk te spelen, knutselen, koken, visa versa, ontwikkelt je kind even goed zijn of haar vaardigheden als kinderen die aan buitenactiviteiten doen.

Werkende ouders: Kinderen vergen veel tijd in, vooral als je ook nog eens een werkende moeder bent. Elke ochtend maak je de kinderen klaar, bereid je de boterhammen, breng je ze naar school, snel naar werk en dan weer ophalen. En als ze ook nog eens activiteiten hebben, moet je ze daar ook nog eens afleveren.

Druk, druk, druk!

3 – Elke moeder is tegenwoordig een opvoedingsdeskundige

De titel klinkt een beetje sarcastisch, maar is het zeker niet. Als je vroeger een brandende vraag had, kon je die stellen aan het consultatiebureau of jouw (schoon)moeder. Vroeger was het opvoeden meer een vanzelfsprekendheid.

Echter, met de komst van tijdschriften, websites, opvoedingscursussen en -programma’s kun je als ouder antwoord krijgen op je vragen. Dit zorgt er tevens voor dat je blootgesteld raakt aan diverse opvoedingsmethodes en meningen van andere moeders, waardoor je een bredere visie voor kinderen opvoeden krijgt.

Hadden we vroeger genoeg aan supernanny Jo Frost en haar manier van kinderen opvoeden, kan het sinds een paar jaar niet meer. Ook haar manier deugt blijkbaar niet en ze kreeg dit jaar de volle kritiek over zich heen gespoten. Zou dit komen doordat we tegenwoordig veel mediums hebben om kennis bij te spijkeren op het gebied van kinderen opvoeden?

Aan de ene kant is dit natuurlijk heel erg goed, maar het neemt ook veel onzekerheid met je mee. Wegens het toenemende aantal meningen, opvoedingsmethodes en -filosofieën kan je namelijk soms door de bomen het bos niet meer zien. Ook kun je als ouder hierdoor sneller sceptisch worden.

Uiteindelijk moet ieder ouder/verzorger hetgeen volgen wat het beste past in haar of zijn familiesituatie. Wellicht is die ene opvoedingsmethode volledig geschikt voor het ene kind, maar is het een ramp bij de ander. Na een beetje onderzoek kun jij als ouder/verzorger het beste beslissen wat wel bij jullie past, en wat niet. En dát zorgt voor veel zelfvertrouwen binnen de ouderschap.

Vind jij ook dat kinderen opvoeden tegenwoordig moeilijker is dan vroeger? Discussieer mee!

 

 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten