Eid mubarak! Tips om jonge kinderen uit te leggen wat Offerfeest inhoudt

Eid mubarak! Tips om jonge kinderen uit te leggen wat Offerfeest inhoudt

Vandaag is het Islamitische Offerfeest begonnen. Dit wordt ook wel Eid-oel-Adha genoemd in het Arabisch. Dit is een grote viering dat in de hele Islamitische wereld wordt gevierd als een herdenking aan de Profeet Ibrahim (Abraham).

Zijn overgave aan Allah (swt) was zo groot dat hij bereid was om zijn zeer geliefde zoon te offeren voor Allah (swt).

De dag van het offer bracht Ibrhiem zijn zoon naar een hoog gelegen plek. Toen de Profeet Ibrahim op het grote moment het mes pakte om zijn zoon te offeren, hield de engel Djabriel (Gabriël) zijn hand vast.
Toen zei Allah (swt): “Jij hebt de droom waargemaakt” en vroeg hem in de plaats van zijn zoon Ismael een dier te offeren. Allah (swt) zegt in de Quran:

“Dan gaven Wij hem de blijde tijding van een verdraagzame zoon. En toen deze de knapenleeftijd bereikte, zei hij: “O mijn lieve zoon, ik heb in een droom gezien, dat ik u heb te offeren. Zie, wat zegt gij daarvan?” Deze antwoordde: “O mijn vader, doe zoals u bevolen is, gij zult mij, indien Allah het wil, zeker geduldig vinden.” En toen zij zich beiden aan (Gods bevel) hadden onderworpen, en hij hem plat op zijn voorhoofd had gelegd, riepen Wij hem toe: “O Abraham, Gij hebt de droom reeds vervuld. Zo belonen Wij inderdaad degenen, die goed doen. Dit was voorzeker een grote beproeving. En Wij verlosten hem door een groot offer. En Wij lieten voor hem onder de komende geslachten (de groet): “Vrede zij met Abraham.” (Qor’aan Soera 37: 101-109)

Na deze gebeurtenis werd het een Islamitische traditie om ieder jaar op deze dag een offer te schenken voor Allah (swt). Uiteraard was het niet de bedoeling van Allah (swt) om Ismael te laten offeren. Het was eerder een test voor Ibrahim (Abraham), die hij dan ook heeft doorstaan. In verband met dit staat het volgende in de Qor’aan:

“Hun vlees noch hun bloed bereikt Allah, doch uw godsvrucht bereikt Hem. Aldus heeft Hij hen aan u dienstbaar gemaakt, opdat jij Allah mag verheerlijken wegens hetgeen waartoe Hij u heeft geleid.
En geef blijde tijding aan de goeden (Qor’aan Soerah 22:37)

Voorbereidingen: Jonge kinderen onderwijzen tijdens Eid

Welke landen doen mee met Eid?

Afhankelijk hoe oud je kind(eren) zijn, kun je ze alvast uitleggen wat het Offerfeest precies inhoudt. Rond 6-7 jaar beginnen kinderen te beseffen dat er diverse godsdiensten bestaan en dat elke religie hun eigen feestdagen en tradities kent.

Zo kun je alvast beginnen met vertellen dat moslims het Offerfeest vieren, overal op de wereld, waaronder Saudi-Arabië, Irak, India, Iran, Turkije, Pakistan, Dubai, Palestina, maar ook in andere landen, zoals de VS, Zwitserland, Duitsland maar ook gewoon hier in Nederland.

Het is dan leuk om deze landen samen aan te wijzen op een kaart. Zo leert je kind ook nog eens topografie 🙂

islamitische-landen

Brainstormen!

Nadat je samen met je kind(eren) de landen hebt aangewezen, kun je hem of haar vragen welke feestdag je kind leuk vindt en laat je kind dan brainstormen over zowel andere niet-Islamitische feestdagen als Eid m.b.v de volgende vragen:

  • Waarom is deze feestdag erg bijzonder?
  • Wordt er op deze dag een religieuze behandeling uitgevoerd?
  • Dragen mensen tijdens deze dag mooie kleren?
  • Zijn er bepaalde eten en drinken die hij/zij associeert met deze feestdag?
  • Gaan mensen op visite bij familie?
  • Krijgen kinderen de kans om te spelen met nichtjes en neefjes?
  • Krijgen kinderen cadeautjes op deze dag?

Door te brainstormen over islamitische en niet-islamitische feestdagen neemt het kind een goede basisinformatie op. Hij beseft dan dat bijvoorbeeld zijn christelijke klasgenoten feestdagen vieren zoals Kerst en Pasen, en dat hij/zij het Offerfeest viert wegens zijn Islamitische achtergrond.

Tevens leert hij wat het Offerfeest inhoudt en hoe dit overal op de wereld gevierd wordt. Hierdoor zal hij het verhaal achter Eid ul-Adha ook begrijpen.

Tijdens het Offerfeest worden moslims vroeg wakker en worden de mooiste kleren gedragen. Dan wordt de moskee bezocht om te bidden om zo Allah (God) te bedanken voor Zijn (swt) Barmhartigheid / Goedheid.

De moslims herdenken de overledenen en vragen om Allah (swt) vergiffenis. De moslims tonen medeleven aan de armen en de kwetsbaren in de samenleving en doneren daarom voedsel of geld.

Daarna worden familieleden en vrienden bezocht en worden er heerlijke maaltijden, dranken en lekkernijen geserveerd. De kinderen ontvangen cadeautjes en zoetigheden tijdens het Offerfeest.

Aangezien er steeds meer bekeerlingen zijn die zich eenzaam voelen tijdens de Islamitische feestdagen (doordat hun meeste familieleden geen moslim zijn) is het goed om met je kind(eren) ook bij hen op visite te gaan.

Wat gaan jullie vandaag tijdens Eid doen? 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten