Kleuren leren | DIY (kinderactiviteit)

Kleuren leren | DIY (kinderactiviteit)

Kleuren leren | DIY (kinderactiviteit)

Als eerst wil ik mijn excuses bieden voor mijn afwezigheid. Normaliter post ik om de dag een blog, maar sinds de kleine wat actiever is gunt ze me geen tijd meer om eens fijn te bloggen. Op dit moment klaagt ze omdat het rietje van haar pakje drank uit is gevallen. *zucht*.

Des te meer actiever ze wordt, des te meer ik besef dat haar cognitieve ontwikkeling op volle toer is. Ze communiceert heel goed met ons. Zo begrijpt ze vrijwel alles: als ik haar vertel dat we naar buiten gaan, loopt ze richting de jassenkast om haar schoenen te pakken. Als ze haar kleurplaat maakt, en ik vertel dat ze haar kleurpotloden moet pakken, weet ze waar dezen liggen.

Kleuren herkennen

De laatste weken hebben we flink geoefend en nu weet ze waar haar ogen, oren, handen, voeten, haren, neus, wenkbrauwen en mond zijn en wat deze betekenen. Daarom gaan we nu een stapje verder, namelijk het herkennen van kleuren. Deze fase is erg leuk voor dreumesen, maar ook voor ouders. Alles is nog namelijk nieuw. Over het algemeen kun je beginnen na het 2e levensjaar, maar je kunt –net zoals ik– de kleuren ook alvast introduceren. Neem vooral de tijd en wees niet ongeduldig. Sommige kinderen zijn snel met leren, terwijl anderen wellicht meer moeite hebben met kleuren herkennen.

kleuren leren - kleurenschijf

Het kleurenwiel | activiteit

Om de nieuws- en leergierigheid van je kind te stimuleren kun je haar of hem op verschillende wijzes onderwijzen. Dat kan gewoon met een boekje waar je je kind de kleuren leert, maar je kunt ook zelf wat leuks maken, zoals een kleurenwiel! Je hebt de volgende spullen nodig voor deze DIY:

Benodigdheden

 • Vilt (alle kleuren mogelijk)
 • Schaar
 • Lijm of naald/touw
 • Passer of ronde kom
 • Potlood

Hoe maak je het?

 1. Neem je passer (of ronde kom, want ik heb geen passer) en plaats deze op een harde stof vilt. Dit zorgt ervoor als onderlaag dat het kleurenwiel stevig blijft.
 2. Knip 6 of meer driehoeken in de gekleurde vilten. De belangrijkste kleuren zijn de kleuren van de regenboog, namelijk rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Zorg ervoor dat ze ongeveer dezelfde grootte hebben.
 3. Plak deze driehoeken op de onderlaag. Je kunt ze er ook aan naaien, maar dat duurt wel iets langer.

Kleuren leren

Kleuren leren

kleuren leren

kleuren leren

kleuren leren

kleuren herkennen

 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

 • Oum Safouan
  3 november 2016 09:09

  Salaam ou’alaykoum,

  Hoe oud was je kindje toen je hiermee bent begonnen?

  • israbintali
   3 november 2016 09:14

   Wa alaikomsalaam. Ze was hier 1/5. Inmiddels 2 en herkent vrijwel de ‘basis’ kleuren (roze, blauw, groen, rood, visa versa). En benoemt de meesten ook.

   Naar mijn mening kun je niet vroeg genoeg beginnen, want hoe eerder je begint des te eerder ze dit leren.

   We zijn nu al begonnen met cijfertjes en dat pakt ze ook al op, hmdl.

Reactie achterlaten