Hoe koorts verlagen bij kinderen zonder medicijnen

Hoe koorts verlagen bij kinderen zonder medicijnen

Hoe koorts verlagen bij kinderen zonder medicijnen

Koorts baby: Koorts bij kinderen kan ouders soms bang maken, vooral als nieuwe ouders nog niet veel ervaring hebben met zieke kinderen. Dat kinderen sneller ziek worden dan volwassenen is heel erg normaal.

Het kleine lichaam van een kind krijgt een aantal keren te maken met virussen en bacteriën die niet gewenst zijn in het lichaam, en door over deze ziektes heen te groeien wordt het immuunsysteem versterkt.

Als ouder moet je je daarom niet teveel druk over maken. Het hoort er allemaal bij. De onderstaande methoden kunnen thuis goed van pas komen bij baby’s en kinderen met koorts:

Koorts baby? Zoek naar medicijnvrije oplossingen

In plaats van direct naar de medicijnendoos te grijpen, kun je het beste volgens natuurlijke wijze de koorts proberen te verlagen. Het is namelijk beter om koortsverlagende medicijnen, zoals paracetamol of ibuprofen te vermijden.

Dat komt doordat medicijnen de ziekte onderdrukken en niet genezen. En dat terwijl ziekten zoals koorts, juist een goed teken is, want dit is namelijk een signaal dat het lichaam bezig is de infectie te bestrijden.

Doordat het lichaamstemperatuur hoog is zullen de bacteriën en infecties sneller verdwijnen. Maar als het lichaamstemperatuur te hoog wordt, waardoor je kind zich heel ongemakkelijk begint te voelen, kun je het beste de koorts verlagen door middel van niet-medische methoden.

Echter, als je kind jonger is dan 3 maanden en koorts heeft kan je het beste eerst contact opnemen met de huisarts. Hetzelfde geldt voor baby’s van 3 tot 5 maanden met een lichaamstemperatuur van 38.3 graden. Indien je kind ouder is dan 6 maanden en een hoge lichaamstemperatuur heeft van 38.8 graden moet je ook contact opnemen. Lees hier in welke gevallen je het beste contact kunt opnemen met je arts.

koorts baby

Koorts baby: In bad doen

In bad doen met lauwwarme water rond de 37 graden. Dit is een effectief hulpmiddel om het lichaamstemperatuur wat af te laten koelen.

Let er wel op dat de water niet te koud is, want dan werkt water averechts en kan zijn lichaamstemperatuur juist verhogen, en dat terwijl je dat juist
probeert te verminderen.

Vroeger adviseerde men om ontsmettingsalcohol te gebruiken bij kinderen met koorts, maar dat moet je zeker niet doen. Je kind kan namelijk alcoholvergiftiging oplopen.

Koorts baby: Koele washandje

Plaats een vochtige, koele washandje op het voorhoofd van je kind terwijl hij aan het rusten is.

Koorts baby: Extra drinken

Je kind dient gehydrateerd te blijven door veel te drinken, het liefst moedermelk, maar ook water, drinken of gekoeld voedsel zoals ijs of yoghurt. Zo koelt het lichaam iets af en blijft het gehydrateerd.

Koort baby: Niet te warm

Niet te warm laten aankleden: één laag kleding is genoeg. Indien je kind het koud heeft, kun je gerust een (dunne) dekentje op hem heen doen.

Optie: Ventilator aan

Gebruik eventueel een ventilator tijdens warme dagen. Houd je kind in de gaten dat hij niet onderkoeld raakt. Zet de ventilator op een lage stand en laat het door de hele kamer heen circuleren in plaats van direct te laten blazen op het gezicht.

Koorts baby: Niet de kou in

Blijf thuis in een koele kamer. Als je toch naar buiten wilt gaan, moet je hem niet te dik inpakken.

Liefde, aandacht en steun

Één woord: liefde! Kinderen worden extra kwetsbaar als ze ziek worden. Ze verlangen naar mama’s liefde, knuffelen en kusjes. Geef ze dat ook. Dat is de beste medicijn der medicijnen.

PS: Indien je kind in combinatie met koorts andere symptomen heeft zoals moeite met ademhalen of paarse vlekken op de huid, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts. Dit kan namelijk verwijzen op een zeer ernstige, bacteriële infectie!

Deel je tips met andere mama’s!


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

  • Jeanine
    19 november 2017 13:14

    Hier werken azijnsokjes heel goed om de koorts te verlagen! Dit mag alleen als de voeten ook heet/gloeiend zijn.

Reactie achterlaten