Koude baarmoeder (cold uterus) | zwanger worden

Koude baarmoeder (cold uterus) | zwanger worden

Koude baarmoeder (cold uterus) | zwanger worden

Zwanger worden is niet iets vanzelfsprekends. Vroeger dacht ik dat het erg reëel is om na één keer de liefde bedrijven met je grote de kans erg groot is dat je 9 maanden en 10 dagen later een baby van 3500 gram baart.

Maar dat is vaak niet zo. Het wordt steeds en steeds moeilijker om zwanger te raken. Leeftijd speelt daar ook een rol in: naarmate je ouder wordt, wordt de kans minder groot om zwanger te raken. Een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als vrouwen tussen 25 en 30 jaar oud.

Terwijl de biologische klok aan het tikken is, zijn er ook andere factoren die de vruchtbaarheid van een vrouw kunnen beïnvloeden. Deze oorzaken kun je in deze blogpost vinden, maar soms is er wel meer aan de hand..

Een koude baarmoeder

De traditionele Chinese geneeskunde is een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Het is een wijze van genezen waarbij de mens als geheel wordt gezien, dus dat het lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.  Volgens deze traditionele Chinese geneeskunde is vrouwelijke onvruchtbaarheid, of moeilijk zwanger kunnen raken, het gevolg van een aandoening, genaamd “koude baarmoeder”. In het Engels wordt deze aandoening ook wel “cold uterus” genoemd.

Vrouwelijke geslachtshormoon progesteron

koude baarmoeder, cold uterus

Met een “koude baarmoeder” wordt ermee bedoeld dat het baarmoederslijmvlies niet goed reageert op progesteron, een vrouwelijk geslachtshormoon (progestageenhormoon). Dit hormoon is erg belangrijk voor de vruchtbaarheid. Als het lichaam goed reageert, dan verandert het progestageenhormoon het baarmoederslijmvlies zodat het eicel zich goed kan nestelen. Zo niet, dan kan dit een negatieve effect vormen op het vruchtbaarheidscyclus. Dit kan dus een reden zijn dat je niet snel zwanger wordt. De baarmoeder moet goed voorbereid zijn om de (bevruchte) eicellen te ontvangen.

Wist-je-dat? Progesteron wordt ook als medicijn gebruikt bij IVF-behandelingen.  

Symptomen

Vrouwen die last hebben van deze aandoening hebben vaak klachten die meestal ongemerkt blijven. De onderstaande symptomen kunnen vaak voorkomen:

 • vaak een koude lichaamstemperatuur (onstabiele basale lichaamstemperatuur)
 • vaak koud hebben, vooral vaak last van koude handen en voeten
 • buik en billen voelen vaak koud aan
 • je ziet er bleek uit
 • het menstruatiebloed is vaak pijnlijk, donker en klonterig
 • weinig bloedverlies
 • krampen
 • pijn aan onderrug
 • ’s nachts vaak opstaan om te plassen
 • lage libido

Het hebben van een koude baarmoeder (cold uturus) heeft niet slechts effect op het lichaamstemperatuur, waardoor het embryo zich niet goed kan nestelen in de baarmoeder, maar het beïnvloedt ook de bloedcirculatie in de baarmoeder.

De metabole activiteit in de baarmoeder

Als de lichaamstemperatuur toeneemt blijft de metabole activiteit in werking. Ook in de zwangerschap speelt de metabole activiteit een belangrijke rol: het maternale metabolisme moet zich aanpassen aan de verhoogde energienood die de groeiende foetus met zich meebrengt. Er is immers meer energie nodig zodat de foetus, de baarmoeder, placenta en borstklieren goed kunnen groeien.

Als de metabolische activiteit goed functioneert, kan er mede dankzij de geslachtshormoon progesteron de embryo zonder problemen nestelen in de baarmoeder. Echter, als de lichaamstemperatuur niet optimaal werkt verloopt de conceptie niet zonder problemen:

Miskraam: liever voorkomen dan genezen

Zodra de conceptie plaatsvindt, heeft het embryo minder dan een week nodig om zich te nestelen in de baarmoeder. Bij een probleemloze conceptie krijgt het embryo alle vitale voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Echter, als de baarmoeder niet goed functioneert, in dit geval bij een onstabiele lichaamstemperatuur in de baarmoeder, bestaat er een kans dat de zwangerschap kan resulteren in een miskraam.

eten en gezondheid

De behandeling: eten

Zoals we allen weten is dat een goede voeding de basis is voor een stabiele gezondheid. Eten beschikt over bepaalde eigenschappen die de gezondheid positief of negatief kan beïnvloeden. Om een koude baarmoeder te vermijden of verminderen, kun je de volgende tips toepassen:

 • weinig koude drank drinken (niet rechtstreeks uit de koelkast)
 • rauwe eten vermijden, vooral tijdens de menstruatieperiode
 • niet te lang zitten in een omgeving waar de airconditioning al een tijdje aanstaat
 • eet minstens 1 keer per week vlees
 • acupunctuur en/of Chinese kruiden gebruiken tegen een koude baarmoeder en de bloedcirculatie te bevorderen.
 • “warm-energy food” benuttigen, zoals lamsvlees, rundvlees, gember, kaneel, curry, groene olijven, peper. Eet voornamelijk warme voedsel in de winterdagen en koude voedsel tijdens de warmere dagen. Meer informatie over de balans van de menselijke natuur kun je in deze blogpost terugvinden (aanrader!).

De behandeling: baarmoeder stomen met lavendel

Tot zover de informatie over deze aandoening (cold uturus). Men gelooft dat de aandoening “koude baarmoeder” verholpen kan worden als je als vrouwzijde je baarmoeder stomen met lavendel of een ander kruidenmix. In de westerse wereld is het heel ongewoon, maar in landen zoals Marokko, Egypte en China is deze natuurlijke behandeling niet weg te denken. Er zijn veel vrouwen die kort na de therapie zwanger zijn geworden.

Naast het stomen van je baarmoeder kun je dagelijks een warme voetenbad nemen, het liefst met een kruidenmix (waar ik later op zal ingaan). Houd ook je voeten lekker warm en doe een sjaal om je middel, zodat de bloedcirculatie bevorderd.

Van oorsprong wordt er met takken en bladeren gestoomd, maar in landen zoals Marokko maakt men voornamelijk gebruik van kruiden zoals gedroogde lavendel (die ze in een theezakje doen), samen met andere etherische oliën. Deze plaatst men in een hete emmer en dan gaat de vrouw (die zwanger wilt raken) met een lange rok erop zitten, zodat de stoom niet weg verdwijnt.

Feit of fabel?

Sceptisch? Dat was ik eerst ook. Ik heb jaren geleden van deze behandeling gehoord, maar altijd genegeerd tot ik informatie las over het hebben van een koude baarmoeder. Sinds kort is mijn mening dan ook veranderd: eigenlijk zouden we veel kunnen leren van andere culturen. Als we er maar voor openstaan. Acupunctuur is bijvoorbeeld niet meer weg te denken, maar 20 jaar geleden was het ongewoon om je te laten behandelen door een Chinese natuurdokter.

Nu wordt het gelukkig steeds vaker geaccepteerd door de maatschappij om een bezoek te brengen aan een ervaringsdeskundige op het gebied van natuurlijke middelen. Het is een slechts kwestie van gewenning en combinatie tussen Hollandse nuchterheid en een beetje van de oosterse wijsheid (wat absoluut niet tegenstrijdig is).

Ik kwam deze blog tegen die mijn argumenten goed weerspiegelt. Lees het eens!

Tot zover deze aandoening.  In deel II van mijn blogpost zal ik jullie meer informatie vertellen over het stomen van je baarmoeder (misschien wel met een mini-vlog! als ik het durf)

Was jij bekend met de aandoening “cold uterus”? Deel je mening en/of ervaring met ons!


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

 • Mariska
  9 februari 2016 18:25

  Ik kende de term helemaal niet! Interessant.

 • Farah Yousfi
  9 februari 2016 22:30

  Ik hoorde er wel eens iets over maar dacht het zullen vast wel Marokkaanse fabeltjes zijn. Ik snap het nu wel beter nu ik het zo netjes uitgelegd lees, Barakalahoe fiekie

Reactie achterlaten