“Smile, it’s Sunnah” – Lachen is gezond

“Smile, it’s Sunnah” – Lachen is gezond

Lachen is gezond | “Smile, it’s sunnah”. – De Profeet Mohammed (vrede zij met hem)

Lachen is gezond, zegt men. Ook de wereldbekende Profeet Mohammed (saw) adviseerde om mensen te blijven glimlachen.

Hij was tevens de oprichter van de Islamitische Geneeskunde, dus deze quote is niet zomaar een quote en kent meer medische diepgang.

Het doet zelfs erg tekort om als nietszeggende, eenvoudige citaat gebruikt te worden onder selfie’s waarbij men lacht,

Glimlachen en lachen zijn daadwerkelijk gezonde handelingen, maar waarom precies?

Glimlachen

Glimlachen zorgt ervoor dat je hersenen signalen krijgt dat alles goed gaat en deze hormonen zorgen voor ontspannen spieren.

Blijf glimlachen, ook al ben je gestresst en/of gefrustreerd.

Het lichaam komt mede door zelfs een simpele glimlach af van gespannen spieren en je ontwijkt schadelijke stresshormonen.

Wat zijn de gevolgen van stress op het menselijke lichaam?

Stress voor korte duur

De langetermijngevolgen van een overmaat aan stresshormonen leidt o.a. tot depressies, burnout en chronische vermoeidheid.

Stress voor korte duur is een vorm van alertheid. Het komt van het menselijke overlevingsinstinct (“vechten of vluchten”).

Het kan indien het slechts voor korte duur is juist goed zijn, bijvoorbeeld bij het willen oversteken terwijl de zintuigen niet op scherp staan. Dit kan fataal aflopen.

Hierdoor stijgt je bloeddruk, zintuigen staan op sterk, eiwitten en glycogeen in de spieren worden omgezet in glucose zodat je net dat extra energie aanmaakt om te ontsnappen.

Voor circa 2 minuten is stress dus zeer goed voor het lichaam.

Stress voor lange duur

Wat als ons lichaam te lang scherp en dus actief staat?

Adrenaline, Cortisol en Noradrenaline zijn stresshormonen en kunnen zeer ernstige lichamelijke gevolgen veroorzaken als een persoon te lang wordt blootgesteld onder stress.

De belangrijkste effecten op lange termijn is dat het menselijke lichaam constant zich richt op het aanmaken van directe energiebehoefte (daarom snoep je meer als je vermoeid bent) i.p.v. het gezond houden van cellen.

Hierdoor raakt het lichaam uitgeput, net zoals dat een telefoon op 1% staat maar de oplaadkabel defect is. Dag in, dag uit. Je zal niet op 100% kunnen staan.

Door het aanmaken van teveel stresshormonen riskeer je meer kans op diabetes, hart en vaatziektes, spierafbraak, maar (tijdelijke) vruchtbaarheidsproblemen, en je wordt ook sneller ouder.

“Smile, it’s Sunnah”

Glimlachen is in mijn ogen dus niet simpelweg een eenvoudige gewoonte van de Profeet Mohammed (saw).

Er zit waarlijk méér wijsheid achter deze zeer bekende quote dan simpelweg te glimlachen zodat je een leuke fotootje kunt kieken.

En ik weet vrijwel zeker dat de Profeet (saw) hierom mensen adviseerde om te (glim)lachen.

Glimlachen kun je dus in principe óók beschouwen als een natuurlijke therapie. Zo’n klein handeling met grote positieve gevolgen voor het lichaam..

Dusseeee… smile, it’s Sunnah.. en gezond dus 🙂


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten