Langvoeden: 1,5 jaar borstvoeding |mijlpaal

Langvoeden: 1,5 jaar borstvoeding |mijlpaal

Langvoeden: 1,5 jaar borstvoeding |mijlpaal

Aan het begin van mijn periode als kersverse moeder leek het erop dat 1,5 jaar borstvoeding geven een droom was, bijna onmogelijk zelfs. Doordat mijn dochter een moeilijke start heeft gehad, was ze te moe om bij mij te drinken. Haar wakker maken lukte niet, wat ik ook deed. Ik kneep zelfs in haar voeten om haar wakker te maken, maar zelfs dat mocht niet baten.

Ze miste hierdoor veel voedingen en ook ik worstelde met aanleggen (tot zover het kon met een slapend kind). Het leek het erop dat ik na een paar weken de handdoek in de ring moest werpen en toegeven aan het feit dat ze niet langer dan 2 á 3 weken borstvoeding zou krijgen.

Borstvoeding lukte niet

De gedachte dat mijn dochter niet lang moedermelk zou krijgen maakte mij erg verdrietig, maar vooral woedend, want je ervaart toch het gevoel dat je als moeder hebt gefaald (wat natuurlijk niet zo is, maar vertel dat maar aan een pas bevallen vrouw). Ik besloot om het heft in eigen handen te nemen: ik stopte radicaal per direct met bijvoeding, kolven (waar ik maximaal 5 cc uit beide borsten kolfde), flesjes, vingervoeden en alles wat ermee te maken had.

Niet opgeven

De aankomende drie dagen bleef ik thuis, en legde mijn dochter aan, of ze nou bleef huilen omdat ze honger had of niet. Ik volgde mijn intuïtie en deed wat goed aanvoelde. Deze 3 dagen waren cruciaal van belang, zowel voor mij als mijn dochter. Ik had volle vertrouwen in de werking van mijn lichaam en hormonen. “Dankzij de grote hoeveelheid oxytocine zal mijn lichaam automatisch meer moedermelk aanmaken.”, zei ik tegen mezelf.

Blijven aanleggen

Binnen deze dagen heb ik alle flesjes weggedaan en gaf eindelijk volledige borstvoeding. De oplossing? Aanleggen, aanleggen en nogmaals aanleggen. Ik had destijds een belangrijke blogpost hierover geschreven. Mijn dochter was toen bijna een maand oud. En nu sta ik hier.. wat eerst onmogelijk leek is toch gelukt: ik geef al 1,5 jaar borstvoeding waar ik erg trots op ben.

Wat is langvoeden?

Langvoeden is dat je je kind langer dan één jaar borstvoeding geeft. In België is dit 6 maanden.

Wat zijn de voordelen van langvoeden?

langvoeden borstvoeding

Knus gevoel

Borstvoeding is een knusse activiteit. Doordat mijn dochter ouder wordt, communiceert ze ook veel beter met me. Na de verzadigde voeding laat ze me ook met een knuffel, glimlach of kus weten dat ze tevreden is. Mijn dag kan dan niet meer stuk!

Kind troosten

Op dagen dat mijn dochter ziek wordt of zich bezeert heeft, troost ik haar nog steeds met borstvoeding. Er is werkelijk geen gemakkelijkere manier!

Kind wordt gelukkiger

Ieder kind houdt van aanleggen. Als ik mijn dochter vraag of ze bij mama wilt komen, begint ze huppelend te komen met een grote grijns op haar  gezicht. Als we bijvoorbeeld gaan sofabanken, en ze onbeperkt bij mij mag drinken (en sabbelen) merk ik dat ze zich onwijs gelukkig voelt. Dat straalt ze uit. Kind blij, mama blij.

Geen spontane wegloopacties

In het eerste jaar dat ik borstvoeding gaf was het soms een awkward moment als mijn dochter ineens tijdens de visite besloot om te drinken. Ze trok dan rare mondbewegingen, ook nabij mannelijk gezelschap. Voorheen moest ik perse een plekje zoeken (ook al was het op straat). Als mevrouwtje begon te schreeuwen, moest ik haar op dat moment aanleggen. Nu kan ik gerust voedingen uitstellen (en eindelijk adem halen).

Wat zijn de nadelen van langvoeden?

Ik zal geen blad voor de mond nemen. Op sommige dagen vind ik het lastig dat ik aan langvoeden doe.

Niet lang weg kunnen blijven

Ik kolf niet, wat dus betekent dat ik niet heel lang weg kan blijven. Als ik om de paar maanden met vriendinnen naar Utrecht ga om wat leuks te doen, houd ik de tijd in de gaten. Ik reken automatisch welke voedingen ze is misgelopen. Doordat dit maar af en toe voorkomt, geef ik ook geen bijvoeding of dreumesmelk, maar ik ben wel van plan om toestemming te geven aan mijn schoonmoeder. Dan is het voor haar ook gemakkelijker, want ze heeft me verteld dat mijn dochter toch de behoefte heeft om te drinken. Ze wordt namelijk dan ongeduldig en doet handbewegingen om te laten zien dat ze wilt drinken bij mama.

In bed aanleggen

Mijn dochter slaapt in de nacht niet door, waar ik overigens geen problemen mee heb aangezien het heel gewoon is. We slapen ’s nachts tevens in hetzelfde bed (co-sleeping), dus ik merk er toch vrijwel niets van. Wat ik wél soms lastig vindt, is aanleggen in bed. Doordat mijn dochter steeds langer wordt, merk ik dat ik steeds meer mijn armen in een vreemde positie moet houden, zodat zij lekker in slaap valt terwijl ze aan het drinken is. Als ik haar iets lager zet, hangt ze te laag aan de borst. In het verleden heb ik serieus twee dagen rondgelopen met een half-verlamde-arm. *zucht*

Verder kan ik geen enkel nadelen meer bedenken.

Hoe lang geef/gaf jij borstvoeding? Hoe ervaar(de) je het?

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

7 Reacties

 • Farah Yousfi
  18 januari 2016 12:42

  Mashaa Allah je hebt doorzettingsvermogen, moge Allah je zegenen! Mijn kinderen heb ik tot een leeftijd van 1 jaar bv gegeven Alhamdulilah.

  • Ministijl
   19 januari 2016 13:29

   Allahumma ameen, lieve ukhtie <3
   Allahumma barik! Dat is ook erg lang. Alhamdoulillah!

 • Bouchra
  18 januari 2016 13:33

  leuke stuk! ik zelf geef nu 1 jaar en 3 maanden borstvoeding en herken heel veel dingen uit je artikel. vooral dat samen slapen hahaha. Maar ik heb wel een vraagje voor je, waarom kolf je niet een flesje als je bijvoorbeeld lang weg bent. beter dan bijvoeden gewoon borstvoeding in een flesje geven.

  • Ministijl
   19 januari 2016 13:28

   Bedankt! Jaa, pff, vooral als je in slaap valt in die positie. :B

   Kolven lukte helaas niet. Ik kon maar geen band krijgen met die apparaat, ofzo, haha! Ik kolfde slechts 5 tot 10 cc uit beide borsten. Ik raakte hierdoor nogal gefrustreerd, terwijl ik weet dat kolven geen indicatie is dat je veel of weinig moedermelk hebt, maar het was voor mij niet bestemd, denk ik. Op zich mis ik het niet. Voelde me net een koe, haha. 😛

 • Aziema Fatima
  18 januari 2016 23:00

  Ma shaa’ Allah! Moge je rijkelijk beloond worden omwille van je intentie, inzet en grote liefde! Echt leuk en mooi om te lezen, veel herkenning.. En mooie foto’s ook! Zo schattig die voetjes die uitsteken vanonder je hijab en ik ken niemand die zulke mooie foto’s van haar kind maakt terwijl het kind alsnog verborgen blijft #talent #hearteyes

  • Aziema Fatima
   18 januari 2016 23:04

   En inderdaad, zoals Bouchra hier beneden zegt, als je langer wilt weg blijven, kan je een beetje kolven. Zelf hou ik ook niet van kolven, dus ik begrijp je wel als je dat liever niet hebt. Maar beter dan bijvoeding toch 🙂

  • Ministijl
   19 januari 2016 13:32

   Aww, Allahumma ameen, lieve ukhtie! En bedankt voor je complimenten. Moet er enorm van blozen!

   Jaa, het is soms lastig om goede foto’s te schieten, maar ze wilt toch nooit poseren dus in principe mis ik niet heel veel xD

   Kolven lukte helaas niet, btw. Ik kolfde slechts 5-10 cc, hoe lang ik er ook over deed. Ik keek naar haar foto’s tijdens het kolven, dacht aan leuke dingen, maar desondanks kreeg ik er alleen lucht uit, terwijl ik haar wel volledige borstvoeding gaf. Heel gek! Dus ik liet het echte werk maar toch over aan mijn dochter, aangezien zij het beste kolfapparaat is in huis, haha!

Reactie achterlaten