Hoe was jij als kind? | mama tag

Hoe was jij als kind? | mama tag

Hoe was jij als kind? | mama tag

Mama tag: Als mamablogger hebben we het continu over zaken omtrent ouderschap. We delen dagelijks leuke fotokiekjes van onze kinderen: hun eerste tandje, als hij stiekem met kleren in bad is gegaan, als heel zijn gezicht onder watermeloenpitjes zit, wat hij vandaag draagt en noem maar op.

Hierdoor verschuilen we onszelf steeds verder weg. Alles draait om je kind, maar hallo.. jij bestaat ook nog! Daarom besloot ik om zelf een mama tag te maken!

Deze mama tag gaat dit keer niet over jouw kind (ik weet het, hij is zó knap en slim!) maar over jouw verleden! Hoe was jij als kind?

Mama tag: hoe was jij als kind?

1 – Kreeg jij fles- of borstvoeding?

Mijn moeder was een tienermoeder: ze was 16 jaar toen ze zwanger raakte van mij en op haar 17de beviel ze op 30 oktober 1990 van een kerngezonde dochter van 3,500 gram. Mijn moeder heeft mij de eerste 6 maanden borstvoeding gegeven, maar ik heb begrepen dat ze daarna overstapte op flesvoeding.

Ook klaagde ze altijd dat ze het vervelend vond dat ze geen kolfapparaat kreeg. Hierdoor heeft ze striemen gekregen, maar ik ben blij dat ik circa 6 maanden borstvoeding heb gekregen.

Ik heb geen last van chronische gezondheidsklachten, behalve trage schildklier maar mijn waardes zitten nét op de grens. In principe valt het dus wel mee.

2 – Droeg je wasbare luiers of wegwerpluiers?

Ja, ja. Mijn moeder was een echte ergonomische moeder: ze gebruikte wasbare luiers (die ze dan zelf vouwde). Dit was echter geen eigen keuze: ze kreeg niet de mogelijkheid om te betalen voor wegwerpluiers. Ik blij, zij misschien minder.

mama-tag

3 – Was je een dramaprinses of keurig?

Ik herinner me vooral hetgeen ik heb meegemaakt na mijn 7e levensjaar. Ik was geen dramaprinses (überhaupt geen prinses die alleen maar van glitters en roze hield), maar heel keurig was ik ook niet. Het was net tussenin.

4 – Hoe was je karaktereigenschap?

Ik was nogal bazig ingesteld: Ik weet nog dat mijn vriendinnen klaagden dat ík altijd beslissingen namens hen nam. Het was altijd “we gaan DIT doen.” (whether you like it or not), haha.

Dit had ik zelf nooit door, maar ik moet zeggen dat ik altijd mezelf als hoofdkarakter beschouwde (teveel tv gekeken). Ik zag mezelf in een groepje van 3 dan ook altijd als degene die de rest leidt, net zoals dat ik Blossom van de Powerpuf Girls en Ash van Pokémon als hoofdkarakter zag.

mama-tag

5 – Wat voor kleding droeg je?

Mijn moeder vertelde me dat ze genoodzaakt was om tweedehands kleren te kopen wegens financiële problemen, maar ze deinsde er niet voor terug om flink te sparen zodat ik ook een leuk setje kon dragen. Soms kocht ze dan kleren van de Zeeman.

Op de foto hierboven heb ik dezelfde kleding mijn dochter laten aantrekken. Vond het wel geinig om haar in mijn kleren te zien. Wel onwijs nostalgisch en kitsch.

6 – Kreeg je uitsluitend houten speelgoed of plastic?

Mijn ouders wisten niet wat Bisphenol A inhoudt (nog steeds niet hoor, denk ik) dus ze letten niet echt op of een bepaald speelgoed van duurzaam hout was gemaakt of van plastic. Speelgoed was gewoon speelgoed.

Ik herinner me wel dat ik met mijn mams elke jaar naar een buurthuis gingen en voor een paar cent kwamen we dan ineens terug met bakken vol speelgoed, zoals puzzels en poppen. Ik weet nog dat ik me hierdoor het gelukkigste kind op de wereld voelde, en ben daarom niet vies van af en toe tweedehands speelgoed kopen.

mama tag

7 – Was je een moeilijke eter of ging alles zonder pardon in je mond?

Dat weet ik eigenlijk niet. Rond mijn kindertijd begon ik wel onderscheid te maken tussen ‘lekker’ en ‘vies’ eten, maar in principe at ik alles op. Ik was dan ook wat groter geworden de laatste jaren, haha!

8 – Vertel… ooit te maken gehad met kleuterverliefdheid? 

Ik zat in groep 2 en we moesten balletjes overgooien naar onze klasgenoot. Ik weet niet meer wat het precies was, maar ik vond hem leuk (haha, alsof ik wist wat verliefd zijn precies inhoudt..)! Ik vertelde aan mijn jufrouw dat ik naar de wc moest, want tja.. hoge nood gaat voor verliefdheid bij een kleuter.

Mijn jufrouw vertelde me dat ik een beetje moest wachten. Zo’n 3 minuten later ging ik weer terug, maar ze weigerde opnieuw. Kort hierna voelde ik een warme gloed over mijn benen stromen… Awkward!

Ik herinner me nog dat mijn moeder een paar tellen later op school was en mijn juf vertelde aan haar dat het haar schuld was omdat ik twee keer aan de bel heb getrokken.

Jaren later, in de voortgezet onderwijs kwam ik een oud-klasgenote tegen van de basisschool. Die herinnerde in een groepje doodleuk dat ze nog herinnert wat er gebeurd was in groep 2. Hoe kinderachtig.. en ze trok ook nog eens een grijns van hier tot aan Tokio.

mama-tag

9 – Was je de slimste van de klas?

Ik hield enorm van wedstrijdjes. Mijn huiswerk maakte ik per direct af. Als de meester mij adviseerde om mijn tempo wat te vertragen, voelde dat als een compliment.

Ik baalde enorm dat een ander jongen uit mijn klas de slimste was. Haalde ik een 7,5 als cijfer voor een toets, hield hij mij in met een een 8 of 9. Ik beschouwde hem als rivaal. Dat arme joch had het nooit door.

10 – Wat wilde je worden?

Juffrouw of dierenarts! Ik haakte af om de dierensector in te gaan omdat ik niet elke dag in die stank wilde zitten, en ergens las ik dat ze het voornamelijk vrijwillige werkzaamheden trof.

Een juf wilde ik ook wel worden, maar ik weet nog dat jaren geleden er problemen waren in de PABO en dat iedereen onderbetaald werd (en dat is nog steeds zo, volgens mij).

Uiteindelijk werd ik tandartsassistente. Ook leuk, toch?

mama tag

Mama tag: hoe was jij als kind? Ben benieuwd naar jullie verhalen!

 

 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten