Natuurlijk, bewust en actief bevallen

Natuurlijk, bewust en actief bevallen

Natuurlijk, bewust en actief bevallen

De meeste bevallingen verlopen over het algemeen wel goed, maar soms komt er veel geschreeuw, pijn en gehuil bij pas. Met name als je medisch bent wezen bevallen in het ziekenhuis. Als je ingeleid wordt, kun je ook weeenstorm verwachten en dat is de reden waarom sommige bevallingen soms hectisch kunnen verlopen. Helaas was dat bij mijn bevalling ook het geval.

Vernieuwingen altijd beter?

Toen ik nog in de prille fase bevond tijdens mijn zwangerschap had ik de mooiste gedachtes over actief bevallen. In eerste instantie wilde ik met een baarkruk bevallen en met vrijheid om zelf te bepalen in welke houdingen ik de weeën zou opnemen, maar eenieder die -net zoals ik- in een ziekenhuis is bevallen weet dat het heel anders kan afspelen dan de scenario die je in hoofd had.

Er is een afschuwelijke ‘gewoonte’ ontstaan om alle vernieuwingen blind te volgen, zelfs als er bij deze vernieuwingen vraagtekens worden gezet, puur omdat een persoon met een witte jasje dat aan je verteld. Je kunt echter niet de (aankomende) moeders hiervoor blaimen. Ik weet uit eigen ervaring dat de gynaecologen en assistentes je tegen je moederinstinct kunnen ingaan. Je zit namelijk vol met zwangerschapshormonen en die emoties werken ook niet mee. Dus ga je akkoord met alles wat de dokters suggereren, zelfs als je het eigenlijk niet wilt.

Het zeggenschap over je eigen lichaam wordt steeds en zeker overgeplaatst aan anderen. Het komt vaak voor dat tijdens bevallingen de vrouw naar haar eigen lichaam luistert en de weeën daardoor goed kan opvangen, tot de verloskundige deze concentratie verstoort door te eisen dat de bevallende vrouw getoucheerd moet worden. Veel vrouwen voelen zich machteloos en verliezen daardoor de controle en zelfvertrouwen over hun eigen bevalling.

Geen zeggenschap over eigen lichaam

Naast ziekenhuisbevallingen, inleidingen, het (té snel) aanbieden van kunstvoeding, crèches visa versa lijken wel medisch verantwoord en beschouwd als iets goeds, maar eigenlijk bezorgen deze vernieuwingen de moeder meer narigheid dan plezier en zij vergroten de afstand tussen moeder en kind.

Elke zwangere vrouw zou zelf moeten onderzoeken welke methoden het beste is voor moeder én kind. Een methode die het dichtst bij de natuurlijke aanleg van de ouders staat, sinds de mensheid al bestaat. Door te leren dat de meest geschikte persoon zijzelf is om een gezonde en leerzame bevalling te ondergaan, ontdekt ze nieuwe bronnen in haarzelf. Vernieuwende, technologische snufjes en methoden om te bevallen bezorgen vaker voor onrust en stress. Ik ken geen moeder die de weeënstorm ge-wel-dig vond, omdat ze perse ingeleid moest worden omdat haar kindje een laatkomertje was (lees: 41 weken). Helaas bezorgen deze vernieuwingen soms een moeilijke start op de wereld, ten koste van hun gezondheid of zelfs leven.

Zwangerschap en dokters

Als een zwangere vrouw last of pijn heeft, hoor je vaak dat men “je bent zwanger, niet ziek” zeggen. Dit klopt natuurlijk wel. De zwangerschap is geen ziekte of afwijking. Het is iets natuurlijks, maar het is heel gewoon geworden om per direct na het bekendmaking van de zwangerschap een dokter te bezoeken. Behalve als er complicaties zijn, kan iedere vrouw die een beetje aandacht voor haar lichaam heeft, haarzelf geheel door de zwangerschap en bevalling heen helpen, zonder dat er sprake is van hulp van dokters. Af en toe het ongeboren kind laten controleren is wel goed, maar vrouwen die bij hun eerste kind een medische bevalling hebben gehad (vaak ook onterecht, zoals bij mij) worden zonder pardon direct verwezen naar het ziekenhuis bij het volgende kind. Alsof elke kind hetzelfde is! Elke vrouw moet beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om direct naar het ziekenhuis verwezen te worden.

Er zijn jammer genoeg veel studenten of pas afgestudeerde gynaecologen of andere specialisten die ingezet worden in het ziekenhuis om controles, groeimetingen en behandelingen te laten uitvoeren. Vaak wordt er gezegd dat metingen slechts schattingen zijn, maar ondanks dit dragen de specialisten vaak hele radicale en soms zelfs ongepaste oplossingen aan, om de onmiddellijke bezorgdheid van de moeder te bevredigen en om zelf extra te kunnen verdienen. We leven immers in een kapitalistische ideologie. Dan is het ook niet gek dat de maatstaven van ziekenhuizen profijt is, en niet de welzijn en gezondheid van haar patiënten. Dat heeft de overheid keer op keer bewezen. Ik was in shock toen ik las dat er bezuinigen zouden gedaan worden op kinderopvangtoeslagen en het kindgebonden budget. Als de overheid niet eens investeert in de nieuwere generatie. Zit er dan wel goedheid in deze ideologie?

Zoals ik al zei zijn er veel specialisten die niet zo nauwgezet zijn en ze weten dat een zwangere vrouw kwetsbaar is, en dus bijna altijd akkoord zal gaan met hetgeen de dokters adviseren. Er spelen veel situaties af waar een specialist een cerclage adviseert, bijvoorbeeld uit angst als een moeder bang is om haar ongeboren kind te verliezen. Bij een cerclage wordt een stevige hechtdraad of een kunststof bandje om de buitenkant van de baarmoedermond aangelegd, dus als het ware dichtgenaaid. Dit is een voorzorgsmaatregel om de kans op een vroegtijdige bevalling te verkleinen. Hoewel dit als een logische oplossing lijkt, wordt een vroegtijdige bevalling niet uitgesloten behalve als er al ontdekt is dat de baarmoederhals van de vrouw niet normaal functioneert. Buiten dit helpt het dichtnaaien van de baarmoeder niet tegen het krijgen van een miskraam. De operatie wordt in de buik uitgevoerd, zowel het aanbrengen van de hechtingen als het verwijderen hiervan voor de bevalling. Deze operaties dragen gevaren met zich mee en wordt de kans op een miskraam vergroot.

Daarnaast is het emotioneel en fysiek ook erg zwaar voor de vrouw. Door deze hechtingen kan ze geen seksuele gemeenschap hebben met haar partner, en dat terwijl er eigenlijk niets mis mee kan zijn met het kind. Om emotionele chantage te verkleinen moet de zwangere vrouw goed uitzoeken wie zij gedurende de zwangerschap haar vertrouwen geeft. De medische wetenschap geeft geen anteoord op al onze vragen en problemen, ook al zitten we in het jaar 2015.

bevallen op rug

Wat is een passieve bevalling?

Een passieve bevalling is kortweg gezegd een bevalling waar de bevallende vrouw geen zeggenschap heeft over haar eigen lichaam en bevalling. Ze ligt op haar rug in bed, krijgt pijnstillers of medicijnen toegediend en de gynachologe of verloskundige doet alles wat ze zelf bepalen. Ze toucheren of doen een knip, ook als de vrouw er niets van begrijpt. Er zijn veel argumenten om niet te bevallen in bed, terwijl je op je rug ligt.

 1. Als je op je rug ligt buigt de geboortekanaal als het ware naar boven. Je duwt je ongeboren kind dus tegen de zwaartekracht in…
 2. Wat weer de kans op de vacuüm-extractie en verlostong vergroot.
 3. Het gewicht van de baarmoeder vermindert de hoeveelheid bloed die door de placenta gaat door het samenknijpen van het grote bloedvat van het hart en de grote vaten die naar het hart gaan.
 4. Er is een groter risico op zuurstoftekort voor de baby, doordat de grote bloedvaten afgekneld worden.
 5. De bevalling duurt veel langer omdat het lichaam meer werk moet doen om de baby uit te persen.
 6. De bevalling is pijnlijker.
 7. De baby kan minder gemakkelijk bewegen als de moeder op het bed ligt.
 8. Liggen op je rug vergroot de kans op bekkeninstabiliteit, spinale en zenuwbeschadigingen of langdurige pijn na de geboorte.
 9. Liggen op je rug leidt vaker tot verdere interventie omdat de medische verzorgers vindt dat de geboorte is vertraagd of tot stilstand is gekomen.
 10. De vrouw heeft geen leiding over haar eigen bevalling en voelt emotionele druk wegens de medische staff.

actieve bevalling

Wat is een actieve bevalling?

Door de geschiedenis heen bevielen vrouwen in rechtopstaande posities. Er kwam echter een tijd dat iemand vond dat vrouwen beter op de rug in bed moeten liggen, zodat er beter zicht gehouden kan worden door anderen. En dat was het begin van deze vernieuwing die vrouwen meer last heeft gezorgd over de hele wereld.

Bij een actieve bevalling bepaalt de bevallende vrouw zelf hoe ze wilt bevallen door eigen wilskracht en beslistheid. De natuurlijke en traditionele positie om tijdens de bevalling is hurken, knielen, zitten en staan. Dit zijn fijne posities, want het kind kan er dan gemakkelijker uitgeperst worden dankzij de zwaartekracht en de ruggengraat van de moeder wordt veel minder belast. Een actieve bevalling is gemakkelijker, efficiënter en veiliger voor moeder en kind dan een passieve bevalling. Er zijn een aantal belangrijke voordelen die vrouwen zou moeten aanmoedigen om ook actief te bevallen:

 1. Door naar haar eigen lichaam te luisteren en zelf de posities te bepalen, vangt de vrouw haar weeën veel beter op.
 2. Het is logisch dat je minder pijn hebt tijdens de bevalling als je alles overlaat aan de zwaartekracht. Poepen doe je ook niet liggend. 
 3. Er is minder kans op medische interventie. De bekken wordt geopend als de vrouw hurkt of in een geknielde positie zit. Hierdoor is er meer ruimte voor de baby om te bewegen.
 4. Na een actieve bevalling herstellen moeder en kind zich sneller van de bevalling.
 5. Moeder en kind krijgen minder snel  te maken met opstartproblemen (wat weer de borstvoedingsproces vermoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt).
 6. De vrouwen ervaren een prettiger en tevreden gevoel na een actieve bevalling.
 7. De bevalling duurt korter, vooral als je ook nog eens hulp krijgt van een doula!
 8. Een rechtopstaande positie zorgt voor een betere doorstroming van het bloed naar de baby.
 9. De partner van de zwangere vrouw zit er niet wanhopig bij, maar speelt een belangrijkere rol door haar emotioneel te steunen, spullen klaar te zetten, etc.
 10. Omdat een actieve bevalling leidt tot minder kans op interventies of andere nare problemen, bezorg je je kind minder stress en trauma mee. Daar doe je het toch voor?

Aan het twijfelen of je in het ziekenhuis wilt bevallen of thuis? Lees dan deze blog.

Ben jij actief of passief bevallen? Hoe vond je het?


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

 • Angela | Great Body & Skin
  19 augustus 2015 08:09

  Je schrijft “De meeste bevallingen verlopen over het algemeen wel goed, maar er komt veel geschreeuw, pijn en gehuil bij pas. Met name als je medisch bent wezen bevallen in het ziekenhuis”. Waar haal je dat vandaan? Ik mis er ook een verklaring bij. Ik zie de logica niet. Lees graag enigszins verdieping hierin (aangezien ik medisch ga bevallen, je maakt me bijna bang 😉).

  • Ministijl
   19 augustus 2015 12:19

   Dat is mijn eigen ervaring en hetgeen ik ook hoor bij anderen. Huilen en pijn is iets vanzelfsprekends. Ik ken vrijwel niemand die zonder piepen een kind op de wereld heeft gebracht, haha. 😛

   Is dit je eerste kindje? Dan begrijp je binnenkort wat ik bedoel xoxo

Reactie achterlaten