14 opvoedtips van Ibn al-Qayyim al-Djawziyyah

14 opvoedtips van Ibn al-Qayyim al-Djawziyyah

Wie was Ibn al-Qayyim?

Ibn al-Qayyim al-Djawziyyah was een bekwaam geleerde van de islamitische wetenschap en geneeskunde.

Hij schreef meer dan 60 werken. Had hij in deze tijd geleefd, zou hij hoogstwaarschijnlijk geprezen worden als de beste pedagoog tevens medicus en andere diverse titels.

Zijn boeken en geschriften zijn gekenmerkt doordat zij hart en ziel raken, naast het feit dat ze erg nauwkeurig, precies, krachtig in argumentatie en diep in onderzoek zijn.

Ik geloof ook oprecht dat deze opvoedtips voornamelijk medisch gericht zijn.

Daarom zou het kunnen dat het niet geheel aansluit op veel opvoedingsmethodes.

Voor meer nuance kun je daarom het boek zelf lezen.

Ik heb op verzoek een stukje uit het boek Tuhfat al-Mawdood vanuit het Engels naar Nederlands vertaald zodat we allen kunnen profiteren van deze 14 essentiële opvoedtips.

1- Donormelk

Het kind dient 2 á 3 dagen na de geboorte borstvoeding te krijgen van iemand anders dan zijn moeder.

Dit is beter (voor het kind) omdat de moedermelk van zijn eigen moeder andere ingrediënten bevat dan de moedermelk van een vrouw die een langere tijd borstvoeding geeft.

Veel Arabieren beseften dit en gaven hun kinderen (tijdelijk) aan de bedoeïenen, net zoals dat de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) verbleef bij de stam Banu Sa’d om borstvoeding te krijgen.

*Opmerking: Een moeder die langer borstvoeding geeft, heeft dus een oudere kind met aangepast dieet. Als je zelf lang BV geeft moet je vast opgevallen zijn dat de eerste dagen je moedermelk erg licht van kleur is, bijna doorzichtig zelfs en bevat dus veel voormelk.

Als je lichaam aangesteld is op een routine en een kind vaker aangelegd wordt bevat het meer achtermelk. Da’s ook voller en anders van kleur etc. Achtermelk bevat dus andere stoffen dan voormelk.

2 – Niet te vaak optillen

Baby’s mogen niet voortdurend opgetild en rondgedragen worden tot zij minstens 3 maanden oud worden, doordat ze zeer recent uit de baarmoeders van hun moeders afkomen en hun lichamen nog zeer zwak zijn.

*Opmerking: dragen kent veel voordelen, maar voorzichtigheid wordt aanbevolen omdar het skelet van een pasgeboren baby gevoelig is en er snel o.a. (zenuw)knelpunten kunnen ontstaan. Knus kroelen kan ook liggend. 

3 – Onrijpe darmflora

Baby’s dienen uitsluitend (moeder)melk te krijgen tot hun eerste tand komt, omdat hun magen nog niet rijp zijn om voedingsmiddelen te verteren.

Als het eerste tandje verschijnt, is dit een teken dat de maag sterk is geworden en eten verteerd kan worden.

De eten dient geleidelijk geïntroduceerd te worden.

*opmerking: belangrijk is om te weten dat het in principe per kind verschilt, aangezien elke menselijke lichaam uniek is. Tegenwoordig hoort men vaak dat baby’s vanaf 4 maanden al pap visa versa mogen, maar dit is onzin. De WHO adviseert om pas vanaf 6 maanden eten te introduceren, maar fles- of borstvoeding de eerste jaar de belangrijkste voeding blijft. Daarnaast speelt de maag ook een enorm belangrijke rol bij het verteren, niet alleen de darmflora. Het voedsel dat we innemen komt terecht in de maag en daar wordt het d.m.v zuren afgebroken tot ruwe stukjes materiaal. Als eerste plek, vandaar dat de maag ook ook rijp moet zijn. Daarna pas speelt de lever, dan bloedvaten, en dan de overige organen (oa darmen) een rol. Er zijn uitzonderingen dat baby’s jonger dan 4 maanden hun eerste tand krijgen, maar ook kinderen na de 10de maand. Voor meer informatie kun je daarom eerst het boek zelf doornemen.

4 – Natuurlijke honing en (zee)zout

Zodra het kind begint te praten en iemand de spraak wil bevorderen, wordt er geadviseerd om een beetje honing en zout op de tong van het kind te plaatsen, omdat dezen stoffen bevatten die het excessieve vocht verminderen en spraak vergemakkelijken.

Omdat ze stoffen bevatten die het excessieve vocht verminderen die spraak voorkomt.

Men dient het pas pratende kind aan te moedigen om “Laa ilaaha ill-Allaah Muhammad Rasool Allaah” te zeggen.

*opmerking: Laa ilaaha ill-Allaah Muhammad Rasool Allaah wordt vertaald als “Er is geen andere God buiten Allah, en Mohammed was zijn Boodschapper”. En een theelepel per dag zou meer dan voldoende moeten zijn.

5 – Doorkomende tandjes

Als het kind last heeft van zijn doorkomende tandjes kun je wat boter en ghee op het tandvlees smeren.

*opmerking: je kan diverse soorten oliën smeren, als dit maar vettig is, bijvoorbeeld koudgeperste kokosolie.

6 – Huilen gezond voor de baby

De ouders van de baby hoeven niet bezorgd te worden als het kind huilt en krijst, want het kind profiteert van het schreeuwen.

Schreeuwen bevordert de werking van ledematen, (verruimt) de borstkas en darmen, houd de brein warm, warmt zijn stemmingen op, geeft meer energie, verdrijft sneller afvalstoffen en mucus en andere overtollige stoffen uit brein en lichaam.

*Opmerking: Belangrijk is om te vermelden dat dit natuurlijk geen nalatigheid moet worden: Je hebt huilen en laten huilen. In de tekst komt het duidelijk overeen dat het gaat om ouders die zich zorgen maken als het kind huilt, ook al houd je hem/haar vast. Een voorbeeld: vandaag huilde mijn dochter nadat mijn echtgenoot naar werk ging. Dit is gezond huilen. Deze opvoedtip past wellicht (ondanks de nuance) niet binnen de Attachment Parenting-opvoedingsmethode, maar ik begrijp absoluut wat de beredenering van Ibn Qayyim is vanuit de geneeskunde en niet vanuit het ethiek.

Door bepaalde rekoefeningen te maken, zoals bij boogschieten het geval is, vergroot je hiermee de borstkas en hierdoor meer ruimte is voor zuurstof. Een meningsverschil tussen reguliere versus islamitische geneeskunde over o.a. astmatische aandoeningen is dat binnen de Islamitische geneeskunde de artsen en deskundigen van mening zijn dat niet de longen, maar een beperkte borstkas astmatische problemen geeft. Schreeuwen zorgt voor rekkingen en dus hierbij een groter borstkas zal krijgen. Daarnaast zorgt huilen of schreeuwen voor een snellere bloedstroming, waardoor het meer energie geeft en de organen sneller werken, en dus het lichaam opgewarmd wordt en afvalstoffen en overtollige mucus uit het lichaam drijft. 

 

7 – Geen angst bezorgen

Het kind moet beschermd worden tegen alles wat hem kan schrikken van harde en angstaanjagende geluiden, angstaanjagende scènes en storende bewegingen.

8 – Volledige borstvoeding geven

Volledige borstvoeding duurt 2 (islamitische) jaren. Dit is de recht van het kind als hij dit wilt en niet zonder kan. De Qur’aan bevestigt dit door de term “kaamilayn” (betekenis: “helemaal” of “volledig” in de vers “En de moeders zogen hun kinderen twee volle jaren.” [soera al-Baqarah 2:233].

Als degene die het kind wilt voeden dient ze dit geleidelijk (op verzoek) te doen, en niet plots in één keer* aanleggen, omdat dit voor slechte eetgewoontes kan zorgen (te snel willen eten en drinken).

*Opmerking: leg het kind dus op verzoek aan en niet m.b.v. een schema, bijvoorbeeld om de drie uur.

9 – Niet teveel eten

Het is een kindermishandeling om hun te gebieden om te eten en te drinken wat ze willen, en dit in grote hoeveelheden.

Één van de efficiënte manieren om kinderen te laten wennen is om ze minder te geven dan wat hun behoefte is, zodat ze de voedingsmiddelen goed kunnen verteren en minder overtollige (afval)stoffen zal bevatten en dus  gezonder zullen zijn. Daarnaast zullen ze minder vaak ziek worden doordat er minder voedselverspilling in hun lichamen aanwezig zullen zijn.*

*Opmerking: wat voor overputting van de darmen en nieren bezorgd. De correcte wijze van eten is je maag vullen met 1/3 eten, 1/3 vocht en 1/3 lucht (niets).

10 – De morele ontwikkeling

Een ding dat het kind het meest dringend nodig heeft, is nauwlettendheid op zijn morele welzijn.

Hij groeit op met wie hij leeft en neemt deze (goede en slechte) gewoontes over.

Als hij opgroeit met gevoelens zoals wrok, boosheid, betweters, haast, lusten en verlangens, dwaasheid, opvliegendheid en hebzucht zal het moeilijk voor hem zijn om zijn gedrag te veranderen als hij ouder wordt.

Dat is de reden waarom je men ziet afwijken van hun (goede) karaktereigenschappen, en dat is omdat ze zo zijn opgegroeid.

11 – Materialisme

De verzorger en/of ouder van het kind moet hem aanleren om nooit zomaar andermans spullen te pakken, want als hij hieraan went zal dit gewoon voor hem worden.

Als volwassen persoon zal hij dan bekend staan om iemand die spullen neemt maar niet geeft.

Als de verzorger en/of ouder iets wilt weggeven, dient hij dia via zijn kind te doen [door de spul aan hem te geven] zodat het kind zelf dit kan weggeven en de smaak van liefdadigheid (en vrijgevigheid) zal proeven.

12 – Niet liegen

De verzorger en/of ouder dient het kind te weerhouden om te liegen en anderen te verraden, wellicht meer dan dat hij het kind zou weerhouden van dodelijke gif.

Als het kind eenmaal went aan de gewoonte van liegen en verraad zal hij zijn geluk corrumperen binnen deze wereld als het Hiernamaals.

Liegen zal hem beroven van alle goede dingen.

13 – Luiheid en niets doen

De verzorger en/of ouder dient het kind te weerhouden van luiheid, ledigheid (het niets doen) en een leven van gemak te hebben en teveel rusten.

Hij  dient het kind te stimuleren om het tegenovergestelde te doen.

Hij zou hem niet langer moeten rusten dan voldoende is om zijn energie te herstellen, zodat hij meer werk kan doen, want luiheid en ledigheid leiden tot slechte gevolgen en uiteindelijk tot spijt.

Yahya ibn Abi Katheer zei: “Kennis haal je niet uit door het lichaam te laten rusten.”

14 – Vroeg wakker worden

De verzorger en/of ouder dient het kind te laten wennen om wakker te worden aan het einde van de nacht, want dat is de tijd waarop beloning wordt toegekend en prijzen worden toegekend.

Als hij went om vroeg wakker te worden zal het [o.a. ochtendgebed] makkelijker voor hem worden als hij ouder wordt.

Bron boek: Tuhfat al-Mawdood (194-203)

Wat vind jij van deze opvoedtips? Deel je mening, maar houd het respectvol. Please!


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

  • Amina
    11 juni 2017 21:32

    Ik vind dit enorm interessant en vind me hier echt in.
    Weet je waar dit boek te verkrijgen is?

Reactie achterlaten