Zoon opvoeden: 9 tips bij het opvoeden van jongens

Zoon opvoeden: 9 tips bij het opvoeden van jongens

Zoon opvoeden: 9 tips bij het opvoeden van jongens

Kinderen opvoeden begint vanaf de baarmoeder, en blijft verdergaan in het gezin tot het kind opgroeit tot een liefdevolle en sociale volwassene. De opvoeding is eigenlijk hetgeen wij bewust of onbewust onze kinderen leren hoe de relatie met henzelf, familie, kennissen en onbekenden moet zijn.

Helaas komt patriarchaat bij sommige culturen vaak voor. Patriarchaat is een term in de sociologie om een maatschappijvorm aan te duiden waarin vaders of meer algemeen de mannen een dominante rol innemen.

Zo geven sommige vaders (of moeders) hun zonen de indruk dat zij alles mogen doen (goed of slecht) en krijgen ze alles wat hun harten begeren. Zodra deze jongens de puberteit bereiken, worden ze heel dominant en controle-freaks. Dit is echter geen goede manier van positief opvoeden.

Jongens en meisjes opvoeden. Maakt dat uit?

Zowel meisjes als jongens zijn evenwaardig, maar niet gelijk. Dit houdt in dat je als moeder voor beide geslachten evenveel liefde moet koesteren.

Echter, bestaan er ongeschreven regels die je als moeder dient na te streven bij de opvoeding. Zo kun je je zoon vanzelfsprekend niet als een meisje opvoeden, en andersom.

Beide geslachten kennen een andere manier van aanpakken. Zo is het verstandelijk om bij bepaalde onderwerpen je dochters voorzichtiger moet benaderen en jongens misschien zelfs directer.

Dochters leren om zorgzaam om te gaan met anderen als ze vaak spelen met knuffels, barbie’s, (baby)poppen e.d.

Jongens daarentegen worden bijvoorbeeld technisch beter ingesteld doordat ze vaak spelen met lego’s, blokken et cetera. Met behulp van deze korte blog wil ik me graag richten op het positief opvoeden van zonen.

Te overbezorgd zijn

Het is de bedoeling dat je zoon in de toekomst zichzelf goed kan “beschermen”. Wil je dat hij later succes boekt, wordt dan niet té overbezorgd als hij (bv) als 10-jarige met zijn vrienden wilt fietsen naar de park. Laat hem uit z’n schulp kruipen, want het is echt een no-go voor hem en zijn vrienden als jij teveel aan de lippen hangt.

Samen slapen

Nadat je zoon de derde levensjaar is gepasseerd, adviseer ik je om niet samen te slapen, want dan bestaat de kans dat hij op ten duur niets zelf zal durven, zonder de hulp van mama.

Aankleden naast hem

Na het 7de levensjaar is het goed om je zoon te leren dat vrouwen (meisjes) anders zijn dan jongens. Leer je zoon van jongs af aan om aan te kloppen op de deur van de slaapkamer of als jij of je dochter moet omkleden. Zo leert hij wat privacy is, en hoe hij hiermee om moet gaan.

Vader-zoon relatie

Vaders spelen een uitermate belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Quality-time is een term die gebruikt wordt als het gaat over de tijd die ouders ‘vrijhouden’ voor hun kinderen. Speciaal vrijgemaakte ‘tijd voor elkaar’ is onder andere samen eten, voorlezen, activiteiten doen, knutselen en/of naar het pretpark gaan. Als de vader tijd investeert in je zoon, is het goed om ook niet teveel te bemoeien met hen. Zonen kijken namelijk op tegen hun vader.

Gescheiden

Indien je gescheiden bent, en hij tijd investeert met je zoon, is het goed om de voet dwars te zetten. Je zoon ziet zijn vader namelijk als voorbeeldrol. Als je de fouten van je ex-man vertelt aan je zoon, zal dit alleen maar meer moeilijkheden veroorzaken want dan zorg je ervoor dat je zoon geen mannelijke voorbeeldrol meer heeft in zijn leven.

Houvast in het leven

Wees de thuis van je zoon. Als hij van de fiets valt, is ‘mama!’ het eerste wat hij zal roepen. Als hij bang of zich eenzaam voelt, zal hij verlangen naar jou. Als hij liefdesverdriet heeft, zal hij misschien niets durven te vertellen, maar uithuilen op mama’s schoot zal iedere zoon doen, hoe oud hij ook zal zijn. De liefde van een zoon jegens zijn moeder is groot.

Emotionele chantage

Emotionele chantage komt erop neer dat je iemand wilt overhalen om iets voor je te doen, wat diegene eigenlijk niet wilt doen. Uitspraken zoals “als je van mij houdt, dan…”, dat je zoon “de enige reden is waarom je leeft” of dat je “niemand anders dan hem” hebt zorgen ervoor dat het kind teveel emotionele verantwoordelijkheid op zich zal nemen. Dit is geen gezonde manier van opvoeden.

Verliezen

Winnen doen we nooit altijd, dus het is goed om hem niet teveel te laten focussen op winnen, aangezien de wereld vol zit met tegenslagen. Het is ook goed om je zoon soms te laten wennen aan verliezen. Hoe beter hij de tegenslag kan verdragen, hoe groter de kans dat hij het niet zal opgeven als het ertoe doet.

Wees geen hulpje

Jongens moeten ook een bijdrage hebben in de huishoudelijke werkzaamheden. Wat je zeker niet moet doen is jezelf als hulpje beschouwen in de ogen van je zoon. Leer hem om zelf zijn vuile was of kledij op te ruimen. Dan leert hij om vrouwen meer te waarderen, en zal hij in de toekomst zijn vrouw ook helpen met het huishouden.

Heb je een zoon/zonen? Deel je opvoedtips met ons!


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten