Problemen bij borstvoeding

Problemen bij borstvoeding

Problemen bij borstvoeding

Het is treurig om te zien dat er weinig hulp en deskundigheid over borstvoeding heerst, want heel veel moeders stoppen vroegtijdig en onnodig met borstvoeding en beginnen dan met het introduceren van bijvoeding, waardoor hun eigen melkproductie steeds minder wordt. De afgelopen jaren zijn er veel onafhankelijke mamabloggers die gelukkig steeds vaker artikelen publiceren betreft de voordelen van borstvoeding, nadelen van flesvoeding, welke (essentiële) stoffen er in borstvoeding en kunstvoeding zitten et cetera.

Als we hieraan ons steentje bijdragen, zal er een stap in de goede richting gezet worden. De beslissing voor moeders om borstvoeding of kunstvoeding te geven aan hun pasgeboren kinderen wordt dan gemakkelijker, doordat ze sneller weten welke stappen ze moeten nemen als er ‘problemen’ ontstaan bij het geven van borstvoeding. Ik schrijf ‘problemen’, omdat het eigenlijk geen problemen zijn, maar doordat er veel onwetendheid heerst op het gebied van borstvoeding nemen moeders een verkeerde oplossing, bijvoorbeeld het introduceren van bijvoeding als de moeder merkt dat het kind niet meer verzadigd raakt. De juiste oplossing zou dan zijn: vaker aanleggen.

Ik hoop dat we binnen 5 á 10 jaar niet meer zullen richten op 6 maanden borstvoeding (wat nu de algemene richtlijn is), maar dat alle moeders in Nederland hun kinderen 2 jaar lang voeden met borstvoeding. In andere landen is het een standaard dat je je kind zo lang mogelijk borstvoeding geeft. Nu durf ik er alleen maar over te dromen, maar wie weet verandert dit over een paar jaar..

Enfin, vandaag wil ik me daarom richten op de meest voorkomende ‘problemen’ bij borstvoeding. Spread the word!

borstvoeding

“Ik heb niet genoeg melk”

De meest voorkomende reden waarom moeders niet genoeg melk hebben is dat de borst niet vaak genoeg gestimuleerd wordt om melk te produceren. De baby moet dus vaak aangelegd worden. Melk wordt op vraag gemaakt. Hoe vaker je je kind aanlegt, des te meer melk er wordt aangemaakt door het lichaam. Je lichaam maakt automatisch een hormoon af, en herkent dus de signalen dat er meer melk moet aangemaakt worden. Als de moeder dit verwart met ‘geen melk’, en dus bijvoeding introduceert, zal het lichaam dus verwarren dat er voldoende melk is. Daarom is het uit den boze om je baby geen water, vruchtensap of papjes te geven.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het kind gefrustreerd raakt tijdens het geven van borstvoeding, namelijk:

 • Regeldagen: tijdens een groeispurt heeft een kind meer moedermelk nodig. Blijf deze dag haar continu aanleggen, zodat je meer melk produceert.
 • Je kind is snel afgeleid.
 • Je kind is vlug klaar omdat ze genoeg gedronken heeft. Baby’s drinken sneller en efficiënter uit een borst dan fles. 

Het innemen van een anticonceptiepil kan ook de melkproductie doen afnemen. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Bij de pil zonder oestrogenen mag dit wel. Deze pil wordt dan ook vaak gebruikt door vrouwen die net bevallen zijn en borstvoeding geven. (bron: anticonceptie.nl)

Tepelkloven

Om tepelkloven te vermijden moet je ervoor zorgen dat je tepels niet zo droog worden. Hierdoor ontstaan er kloven, maar als je toch last hebt van tepelkloven kan men baat hebben aan zuivere, imkerhoning. Vermeng je dit met levertraan is het zeer effectief. Ook is vitamine E en smeerwortelzalf gunstig om het genezingsproces te versnellen.

Laat je tepel thuis zo vaak mogelijk aan de lucht drogen. Moedig je baby aan om eerst te beginnen van de andere tepel, doordat ze in het begin het hardst zuigt. De meeste zalven zijn duur en helpen niet altijd, maar met de juiste behandeling kan een tepelkloof binnen twee dagen genezen.

Borstontsteking

Bij een borstontsteking (mastitis) zijn er één of meer melkkanaaltjes verstopt geraakt en de melktoevoer afneemt. De borst voelt dan war, rood en gevoelig aan. In een verdere stadium van borstvoeding kun je je ook koortsig voelen en ook misselijkheid kan optreden. Wat je vooral niet moet doen is met het stoppen van borstvoeding.

Als je naar de huisarts gaat, krijg je vaak de advies om antibiotica te nemen, wat een reden kan zijn dat je moet stoppen met borstvoeding. Een ander verkeerd advies wat veel vrouwen aanhoren is om de moedermelk te kolven en de fles te geven. Dit is erg pijnlijk en de kans is groot dat je een abces kan krijgen. Dit demotiveert moeders om door te gaan met borstvoeding.

In plaats van te grijpen naar medicatie of een kolfapparaat is het beter om juist je kind nog vaker te laten drinken. Hiermee stimuleer je de toeschietreflex. Zodra de melk stroomt, wissel je van borst en laat je de ‘ontstoken’ kant eerst goed leegdrinken. Ook moet je veel rust nemen, veel vitamine C nemen en gebruik maken van warme kompressen, het liefst een half uurtje voor en tijdens de voeding zelf.


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

 • FabHL
  16 oktober 2015 12:46

  Mijn kinderen zogen helaas niet hard genoeg aan de borst waardoor de productie niet goed op gang kwam. Ik deed daardom zowel kolven als aanleggen om de melkproductie te stimuleren maar dit hielp niet. Ook bij een lactatiekundige heb ik geen baat gehad. Hopelijk zal beeb nr. 3 beter vacuum kunnen zuigen zodat ik 2 jaar borstvoeding kan geven.

 • Bibiane
  17 oktober 2015 12:48

  Ik heb borstvoeding gegeven, en 10 dagen zwarte sneeuw gezien. Dochter zoog heel hard, waardoor alles pijn deed. Met tepelhoedjes ging het beter. Ik heb 7 maanden borstvoeding gegeven en toen had ze er genoeg van. Ben ik blij dat ik het heb volgehouden? JA. Ben ik blij dat ik er vanaf ben? JA. Iedereen heeft zijn eigen reden om wel of niet borstvoeding te geven en wel of niet te stoppen op een bepaald moment. Daar mogen geen goed of slecht normen voor zijn. Het mag niet iets zijn dat je ‘verkeerd’ doet. Als we dat eerst eens de wereld uit zouden helpen, dan komt borstvoeding geven vanzelf. En er is niks mis met flesjes geven, stoppen na een week of stoppen na 10 jaar pas. Ieder is anders, laten we daar een keer aandacht aan besteden

Reactie achterlaten