Doel: Jeugdreuma natuurlijk genezen | intro

Doel: Jeugdreuma natuurlijk genezen | intro

Lezers die mij op Facebook volgen of in bepaalde bio-gerelateerde facebookpagina’s tegenkomen, weten dat mijn dochter van 2,5 jaar oud al meer dan een jaar te kampen heeft met jeugdreuma.

Ik wil niet bij de pakken neerzitten. Als moeder ben ik vastberaden om haar jeugdreuma met God’s Wil te bestrijden.

Niemand hoeft medelijden met me te hebben. We hebben dan ook meer aan steun en informatieve leesvoer dan aan tranende ogen 😉

Nieuwe blogserie: genezen van jeugdreuma #1

Ik wil hierbij een nieuw hoofdstuk op mijn blog inblazen, waar ik informatie zal plaatsen voor andere ouders van kinderen met jeugdreuma of reumapatiënten.

De reden hierachter is om deze ouders bij te staan, hen te informeren en alternatieve tips te geven om te genezen van slopende aandoening of in ieder geval verdraagbaar maken zonder het gebruik van reguliere medicijnen.

Mij is opgevallen dat er weinig informatie te bieden is om te genezen van reuma. Of beter gezegd: je weet als ouder (of patiënt) niet waar je moet beginnen.

Daarom wil ik met behulp van deze serie reuma-blogs ouders en/of reumapatiënten informeren met de kennis die ik zelf heb ervaren als moeder van een dochter met Juveniele Idiopathische Artritis (JIA).

First steps.. 🚶🏻

Een bericht gedeeld door Isra bint Ali (@ministijl) op

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd reumatische aandoeningen.

“Reuma? Is dat niet iets wat bejaarden last van hebben?” vroeg iemand me laatst nog.

Nee, dat is het zeker niet. Tweederde van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar, waaronder kinderen.

Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben gewrichtsklachten, oftewel 1 op de 5 mensen!

En er komen er steeds meer bij. De oorzaak van reuma is niet bekend, maar er komen steeds meer mensen met gewrichtsklachten bij.

Dat zet je tot denken. Hoe komt het dat zelfs kinderen van 2 jaar oud te maken hebben met ontstekingen in hun gewrichten?

Hoe begon het?

Analyse: E. was een jaar oud toen ze begon met lopen. We gingen dagelijks naar buiten om een stukje te lopen en ze liep toen nog altijd mooi recht.

Dit ging een hele lange tijd vlot, tot ze iets ouder begon te worden en een beetje als een pinguin liep (dat grapte ik altijd), maar pijn had ze niet.

Vorig jaar in Ramadan, juni 2016, viel ze driemaal keihard op de grond, waarvan ze bij de tweede val erg hard ging huilen.

Ze viel van haar stoel en haar benen maakten een x-houding bij het vallen.

Sindsdien is het eigenlijk bergafwaarts gegaan. Ze wilde niet meer de trap oplopen en huilde als ze teveel had gelopen.

Ik dacht dat ze zich aanstelde, aangezien ze altijd wel goed liep. Ik heb nog altijd schuldgevoelens hierover, maar ik wist niet beter.

Reuma als trigger

Achteraf gezien denk ik dat het een combinatie moet zijn geweest van haar vallen en eetpatroon. Ik zal hier in mijn volgende blogs dieper op ingaan.

De eerste maanden toen ik eten introduceerde at dochterlief erg gezond, maar zoals bij vele ouders het geval is, is het erg moeilijk om suiker te vermijden.

En ja, daar horen snacks, zoals koekjes, drankjes en snoepjes ook bij. Natuurlijk niet elke dag, maar toch.

Suiker werkt ontstekingsbevorderend. En als jij of je kind intolerant is voor bepaalde voedselwaren (in combinatie met een slechte darmflora) kunnen er ontstekingen ontstaan.

reuma-handen

Diagnose: Juveniele Idiopathische Artritis (JIA)

De jaar 2016 was voor ons een hel: we gingen continu met dochter E. naar de ziekenhuis, maar er werd ons geen diagnose gegeven.

Achteraf heb ik van onze huidige reumatoloog begrepen dat het kwam doordat de meeste reumapatiënten vanaf de tweede levensjaar meestal ontdekt worden.

Mijn dochter was toen nog 1,5 jaar oud, en doordat het niet via een bloedonderzoek getraceerd kon worden, werd jeugdreuma uitgesloten.

Na een slechte ervaring in onze voormalige ziekenhuis stapten we elders over en een maand of twee geleden werd de diagnose Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) vastgesteld, een aandoening wat wij allang door hadden.

Alleen moesten we nu nog een manier vinden om het te verwerken. En nog belangrijker: de oorzaak aanpakken.

De reguliere geneeskunde en haar visie op reuma

De reguliere geneeskunde is van mening dat (jeugd)reuma een chronische aandoening is.

Zij gelooft niet dat reuma te genezen is en adviseert reumapatiënten dan ook om een manier te vinden om ermee te leren leven.

Hippocrates, de oprichter van modern-westerse geneeskunde, bedacht ruim 2300 jaar geleden de stelling:

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

– Hippocrates

Frappant dat de huidige geneeskunde hier niet meer absoluut in gelooft.

Dat (jeugd)reuma vooral een voedingsprobleem is wordt volledig verworpen door artsen.

Reguliere medicatie tegen reuma

De medicijnen die reumapatiënten worden beschreven dienen dan ook als symptoombestrijding.

Je krijgt dan pijnstillers genaamd NSAID. Vormen van NSAID’s zijn ibubrufen, paracetemol en naproxen,

Mocht dit niet voldoende zijn krijg je ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) en/of immunosuppressiva, zoals Methotrexaat (kortweg: MTX).

Helaas kunnen beide medicijnen veel bijwerkingen hebben.

Methotrexaat kan leiden tot functiestoornissen van de lever en de nier beschadigen. En bij NSAID’s komt maagklachten vaak voor.

Indien je MTX slikt, mag je ook niet zwanger raken, want het kan je ongeboren baby beschadigen. Je mag ook geen borstvoeding geven.

Voor meer informatie kan je de bijsluiter lezen. Het is dus eigenlijk een paardenmiddel.

Alternatieve geneeskunde

De alternatieve circuit deelt een andere mening. Zij gelooft dat reuma genezen kan worden.

Zij zijn van mening dat onze huidige, ongezonde dieet i.c.m andere ‘triggers’ (zoals erfelijkheid, emotionele/lichamelijke trauma, de BMR-vaccin, keelontsteking of een andere trigger) reuma kan veroorzaken.

Het belangrijkste is om eerst de voeding aan te pakken. Het beste kun je contact opnemen met een orthomoleculaire arts. Hij of zij zal je goed begeleiden.

Reuma kun je niet in je eentje aanpakken. Dit moet systematisch en groot aangepakt worden. Één homeopatische korreltje of natuurlijke olie zal dan ook niet voldoende zijn (deze fout hebben wij ook gemaakt).

Reuma is een bitch. Sorry voor mijn taalgebruik. Maar ik meen het.

Alternatieve middelen tegen reuma

Hierbij worden er dan ook gebruik gemaakt van natuurlijke supplementen, voeding, kruiden en diensten, zoals acupunctuur en voetreflex.

Ook moet je het lichaam ontgiften, eventueel m.b.v alka tabletten, detoxkuur, hijama of bloedzuigertherapie. Ik zal later al mijn tips met jullie hierover delen.

Zoals ik hierboven heb vermeld kan een slechte darmflora behoorlijk onder druk staan als intolerant bent voor bepaalde voedingswaren, zoals zuivel, tarwe en gluten, kan dit ontsteking veroorzaken.

Als er eenmaal ontstekingen ontstaan in het lichaam, stuurt het lichaam deze ontsteking naar de minst ‘ernstige’ plekken, zodat de vitale organen, zoals hart hart, nieren, lever etc niet beschadigd raken.

De gewrichten worden daarom de dupe ervan, maar liever daar dan hier denkt het lichaam.

Veel reumapatiënten zijn intolerant tegen gluten en tarwe. Wij hebben dankzij een NAET therapie kunnen ontdekken dat mijn dochter tarwe niet kan verdragen.

De deskundige keek gelijk ook naar mij en ik kan zowel tarwe als gluten niet verdragen. Dat verklaart mijn schildklieraandoening en spastische darm syndroom.

Ook zie je vaak eczeem of astma in combinatie met reuma. Dat komt doordat de afvalstoffen het lichaam proberen te verlaten, oftewel via de huid.

Belangrijk is om eczeem te verzachten en niet te behandelen met hormoonzalf.

Wel of geen reguliere medicijnen?

Onze motto om jeugdreuma aan te pakken is: beginnen met reguliere medicijnen samen met alternatieve supplementen. Alternatief blijft hoofddoel, regulier als ondersteuning.

We willen regulier dan geleidelijk afbouwen zodra de gewrichtsklachten zich volledig terugtrekken.

Dit betekent dus dat we onze volledige levensstijl moeten wijzigen, dus ook onze voeding.

Als ouder adviseer ik anderen dan ook om zelf  aan te kijken wat het beste in jullie situatie past.

Bij onze dochter waren er meer dan 4, 5 gewrichten tegelijkertijd ontstoken.

Met pijn in ons hart hebben we MTX moeten accepteren.

Have hope and you’ll be stronger. 💪🏻 #hope #biidnillah #quoteoftheday #komtgoedschatje

Een bericht gedeeld door Isra bint Ali (@ministijl) op

Hoe gaat het nu?

We zijn nu iets meer dan een maand bezig met regulier met alternatief te combineren (mijn ervaring is dat het niet goed samenwerkt, tho).

Op dit moment geven we wekelijks één keer Methotrexaat aan onze dochter.

De eerste één, twee weken hebben we dagelijks Naproxen moeten geven, maar ik merk dat de natuurlijke middelen ook goed als pijnstillers werken, dus we blijven met de volle vaart dit geven.

Voorheen had ze elke dag pijn, maar de laatste week hebben we haar maar 2x naproxen gegeven. Dat is echt geweldig!

De pijn komt spontaan even weer langs en gaat weer. Haar enkel, voeten en vingers zijn nog wel altijd opgezwollen.

Disclaimer:

Laat je bij reuma altijd begeleiden door een deskundige.

Wij zijn in behandeling door een reumatoloog en orthomoleculaire arts.

Experimenteer nooit zomaar met medicijnen, aangezien sommige medicijnen negatieve beïnvloeden kunnen hebben als deze in interactie zijn met natuurlijke supplementen.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld echinacea i.c.m, immunosuppressiva. Deze mogen niet samen gebruikt worden.

Luister goed naar je lichaam.

To be continued..

In de volgende blogpost zal ik doorgeven wat ik haar als natuurlijke middel geef en wat nog op mijn wishlist staat om mee te beginnen.


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten