10 manieren om ruggengraat te corrigeren  | o.a. rugpijn verminderen

10 manieren om ruggengraat te corrigeren | o.a. rugpijn verminderen

Ruggengraat corrigeren – Voeding aanpassen om gezonder te leven is een must, dat weet iedereen inmiddels. Zonder voeding, geen kwalitatief leven.

Als we grieperig of verkouden worden, nemen we ook supplementen naast gezonde voeding.

Als het aankomt op orthomoleculaire gebied (input) hebben we allemaal wel een deskundige ik in onszelf zitten.

Maar hoe moeten we het lichaam van buitenaf verzorgen? 

Waarom ruggengraat corrigeren?

Net zoals dat elke woning draagmuren heeft en afhankelijk hiervan is, moeten ook wij onze draagmuur, oftewel het ruggengraat / wervelkolom verzorgen.

Want als het ruggengraat uit balans raakt kunnen diverse aandoeningen ´getriggerd´ worden.

Een kromme C-houding zorgt bijvoorbeeld voor te slappe darmen, waardoor je op ten duur risico kan oplopen op bijvoorbeeld een spastische darm.

Met behulp van deze 10 manuele oefeningen corrigeer je je ruggengraat.

Doe je ruggengraat – en dus je algehele gezondheid – een plezier!

10 manieren om ruggengraat recht te maken / corrigeren

Ik hamer vaak op het wervelkolom – waarom?

Omdat dit de basis is voor genezing. Toen Allah (swt) de mens schiep (alaq’) werd eerst het brein, ruggengraat en stuitje (als totaalpakket!!) van het menselijke systeem geschapen.

Daarna zijn onze ledematen in een verdere stadium geschapen.

Tegenwoordig richten we ons zodanig op voeding dat we de rest maar laten zitten.

Maar zo steekt het menselijke lichaam niet in elkaar.

De basis tot genezing is een rechte wervelkolom zonder blokkades.

Organen et cetera zijn later geschapen, dus mocht je allergieën hebben of andere problemen, dan moet eerst je ruggengraat/wervelkolom in balans zijn.

Lichamelijke oefening is essentieel als het gaat om het behoud van een gezonde wervelkolom – en het kan ook helpen bij de rehabilitatie van je beschadigde wervelkolom.

Dankzij deze 10 manieren kan je je ruggengraat rechtmaken/corrigeren

salat

1. Ruggengraat corrigeren: Motiveer lichaam én ziel

Als je last hebt van chronische pijn of ongemak in verband met het wervelkolom, neem dan tijd om terug te trekken in jezelf.

De ene persoon doet dit door te bidden en de ziekte toe te trouwen aan God/Allah; de ander geeft de voorkeur aan mediteren.

Het vervullen van de aanbiddingsinstinct zorgt ervoor dat een persoon beter omweg kan met zijn of haar ziekte door deze te accepteren.

Ook krijgt een ziek persoon hierdoor meer moed en wordt gemotiveerd om oplossingen te zoeken om te genezen.

De eerste 50% tot genezing is het hebben van goede hoop dankzij spiritualiteit en het vinden van een therapeut of behandelaar die in jou gelooft en andersom.

2 – Ruggengraat corrigeren: Doe dagelijks manuele oefeningen  

Lichamelijke oefening is essentieel als het gaat om het behoud van een gezonde wervelkolom – en het kan ook helpen bij de rehabilitatie van uw beschadigde wervelkolom.

Je hoeft geen expert te zijn in fysio- of manuele therapie om uw ruggengraat te verbeteren.*

Een eenvoudig oefen- en stretchprogramma dat zich richt op het strekken en versterken van de rug, hamstrings en buikspieren, kan zelfs rugklachten en andere aandoeningen verminderen.

Manuele oefeningen houden schijven, spieren, gewrichtsbanden en gewrichten gezond.

Ook kunnen deze manuele oefeningen ervoor zorgen dat er meer voedingsstoffen in de spinale schijven en zachte weefsels terechtkomen waardoor het genezingsproces wordt versneld.

*Disclaimer: Bij serieuzere aandoeningen echter adviseer ik een therapeutische masseur aan.

waterbadtherapie

3 – Ruggengraat corrigeren: Verminder pijn met warmtetherapie

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over het verrichten van een therapeutische bad (een vorm van warmtetherapie).

Warmtetherapie kan ook de pijn verminderen die gepaard gaat met de spieren en gewrichten rond uw wervelkolom – en het kan spierspasmen verlichten.

Door warmte toe te passen op de spieren rond uw wervelkolom, neemt de bloedstroom toe, wat op zijn beurt genezende voedingsstoffen voor uw spieren oplevert (nutriënten stromen door het optimale bloedtoevoer).

Je kan tevens in het bad substanties toevoegen als hulpmiddel, zoals kruiden, etherische oliën, soda (Natriumbicarbonaat), zwavel, havermout (behalve bij gluten- en tarweallergie), maar ook citroen, melk of honing.

Je kunt ook lokale verwarmingspads proberen, wikkels verwarmen met warmte stenen die zich hechten aan uw onderrug en een paar uur lang weinig warmte afgeven, warme gelverpakkingen, warmwaterkruiken of het bovengenoemde therapeutische bad.

Warmte-therapie is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur, dus het kan nodig zijn om een paar hulpmiddelen of therapieën uit te proberen om te zien wat het beste voor jou werkt.

4 – Ruggengraat corrigeren: Therapeutische massage

Studies tonen aan dat massagetherapie een effectieve behandeling is voor sommige soorten rugklachten.

Massages bieden verschillende mogelijke voordelen, waaronder het verbeteren van de bloedcirculatie voor het herstel van pijnlijke spieren, het herstel van het ruggenmergbereik.

Daarnaast helpt een therapeutische massage met slapeloosheid en het verhoogt het endorfinegehalte – Endorfine is een neurotransmitter en het werkt als een natuurlijke “feel good drug”.

Belangrijk om te weten is echter het vinden van een therapeutische die zich heeft verdiept in het corrigeren van het menselijke skelet/botten aangezien de oorzaak van ruggenpijn en reumatische aandoeningen te maken heeft met verschuivingen van het skelet, niet de spieren zelf.

Een therapeutische massage dient dus gericht te zijn op de botten, geen spieren. Acupunctuur bij reuma bijvoorbeeld werkt daarom slechts tijdelijk. Deze maakt alleen bepaalde spieren losser of strakker.

5 – Ruggengraat corrigeren: Evalueer je zithouding

Je wervelkolom heeft een reeks natuurlijke ‘curves’ en als je dagelijkse (incorrecte) zithouding deze curves niet ondersteunt, kun je je gevoelige ruggegraatzenuwen beschadigen.

Daarom is het belangrijk om zo recht mogelijk te zitten. Een smal kussen achter je onderrug plaatsen zorgt voor extra steun.

6 – Ruggengraat corrigeren: Neem een goede orthopedisch kussen

Wanneer je gaat liggen om te slapen, moet je een kussen gebruiken dat de natuurlijke ronding van de nek ondersteunt, afhankelijk hoe je slaapt.

Er bestaat dus geen één perfecte orthopedisch kussen. Je moet zelf uitproberen welke het beste in jouw geval past.

Een zijslaper heeft een ander kussen nodig dan iemand die op haar rug slaapt.

bottenbouillon

7 – Ruggengraat corrigeren: Eet gezond

Je dagelijkse voeding speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de gezondheid van uw wervelkolom.

Beperk je dieet vooral tot voedsel dat je zou vinden in de natuur – groenten, fruit, vlees, volle granen en peulvruchten.

Probeer uiteindelijk bewerkte voedingsmiddelen volledig te elimineren en zorg ervoor dat ongezonde snoepjes worden beperkt tot een enkele traktatie.

Bovendien kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en andere voedingsstoffen en vitamines, spinale problemen zoals osteoporose en osteoartritis helpen voorkomen.

Ten slotte kan het handhaven van een goed gewicht door oefening en een gezond dieet de druk op de wervelkolom verminderen en rugpijn minimaliseren.

Bottenboullion is een must om ruggenmerg aan te maken.

8 – Ruggengraat corrigeren: Verminder pijn met zwemmen

Trainen in een zwembad vermindert de neerwaartse spanning van de zwaartekracht omdat het drijfvermogen van water helpt om uw ruggengraat te ondersteunen, waardoor het risico op letsel of pijn tijdens bepaalde oefeningen wordt verminderd.

Bovendien zorgt de viscositeit van water voor zachte weerstand door middel van wrijving. Dit is goed voor het ruggenmerg.

Watertherapieprogramma’s worden meestal in warm water geleerd en veel mensen vinden de warmte rustgevend op hun gewrichten. Warmte is altijd goed, vooral in een land als Nederland.

Als jij of jouw kind(eren) te kampen hebben met reumatische aandoeningen, stuur jezelf of hem/haar dan op zwemles!

roken

9 – Ruggengraat corrigeren: Stop met roken

Roken verhoogt de kans op het ontwikkelen van degeneratieve spinale aandoeningen, waaronder rugpijn. De reden hiervoor is dat roken de vaatstructuren van wervelschijven en gewrichten beschadigt.

Nog een reden om te stoppen met roken 🙂

10 – Ruggengraat corrigeren: Til correct op

Als je niet op de juiste manier zware voorwerpen optilt kunnen de spieren in de onderrug leiden tot pijnlijke spiertrekkingen. Bovendien kan onjuist tillen ervoor zorgen dat lendenwervels komen te blokkeren of dat de spinale schijven komen te scheuren of schuiven.

Ook als je je kind optilt moet je denken aan je rug!

Juist optillen houdt meer in dan alleen dan tot je knieën zakken.

Het is aanbevolen om je borst naar voren te houden en je kind of het voorwerp te dragen vanuit de heupen en niet de kracht in de schouders en armen te gebruiken.

Als je weet wat je zwakke punten zijn (bv vaak pijn aan onderrug, vaak kinderen dragen of magazijnwerk) moet je extra voorzichtig zijn.

Belangrijk is om niet deze zwakke punten te triggeren welke kunnen leiden tot ernstige rugklachten.

Heb jij meer tips om de conditie van het wervelkolom te verbeteren? Deel ze met ons!

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten