Seksuele voorlichting: je kind schaamte aanleren

Seksuele voorlichting: je kind schaamte aanleren

Seksuele voorlichting: je kind schaamte aanleren

Seksuele voorlichting | Men zegt weleens dat er met een beetje schaamte niets mis mee is, maar verklaren wáárom dat zo is weten de meesten niet precies.

In het verleden heb ik eens een blogpost geschreven wat positieve schaamte inhoudt, oftewel het hebben van bescheidenheid/gêne en waarom dit een goede eigenschap is bij de emotionele ontwikkeling van een kind. Dit raad ik je dan ook zeker aan om eerst grondig te lezen!

Schaamte | Emotionele ontwikkeling van het kind

Kinderen weten vaak niet hoe ze in een gespannen situatie zouden moeten reageren, bijvoorbeeld in situaties wanneer een onbekende te dicht in zijn of haar buurt komt.

Als verzorger(s)/ouder(s) dienen we het kind van jongsaf voorlichting te geven of aan te leren dat niemand iets bij hem of haar mag doen, wat het kind niet wilt.

Seksuele voorlichting op jong leeftijd = seksuele opvoeding

Het is zeer belangrijk om op jonge leeftijd je kind volgens een subtiele manier alvast seksuele ‘voorlichting’ te geven. Bij een seksuele voorlichting denken we vaak aan beschamelijke situaties waar de ouder(s) of verzorger(s) van een puber na een incident of roddel even komen praten met hun kind(eren) over seksuele gemeenschap.

Dat laten we even los. Met seksuele voorlichting heb ik het over seksuele opvoeding: op wiens schoot mag hij/zij zitten? Mag een onbekende persoon bepaalde lichaamsdelen van je kind zien? Wie mag hem/haar helpen tijdens een wc-bezoekje?

Allemaal vragen die een ouder wel weet, maar een kind niet begrijpt. Dankzij seksuele voorlichting leert het kind om als verantwoordelijke volwassene het leven te begrijpen door te leren wat toegestaan is en wat niet.

Bij seksuele voorlichting hoort schaamte

Als we denken aan privacy, denken we vaak aan bezittingen. We vinden het erg belangrijk dat anderen van onze spullen afblijven, vooral als je een speciale band hiermee hebt. Dat gevoel hoort een individu ook te hebben bij zijn/haar lichaamsdelen, en zelfs nog meer.

Dat komt omdat een individu op een latere leeftijd leert wat zijn eigendommen zijn, en die van een ander. Dat je niet zomaar aan andermans spullen zit, leert een persoon die zich in een veilige omgeving bevindt.

Het hebben van positieve schaamte, oftewel gêne, stamt af van het menselijke natuur (namelijk v/d voortplantingsinstinct). Schaamte ís een onderdeel van het menselijke natuur, maar moet onder voorbehoud floreren (“bloeien”) in tegendeel tot het bewustzijn over je bezittingen (wat pas op een latere leeftijd gebeurd)

Seksuele voorlichting voor kinderen | opvoeding

Schaamte zorgt voor meer rust binnen de samenleving

Schaamte wordt door sommige psychologen beschreven als een eigenschap die ontstaat door het gebrek van zelfvertrouwen of eigenwaarde, maar dit hoeft niet perse zo te zijn. Uit de monitor Seksuele Gezondheid 2012 van Rutgers blijkt dat 14% van de vrouwen (van 15 tot 70 jaar) ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil heeft meegemaakt. Dat is meer dan 1 op de 10 vrouwen! En het ergste is dat de meeste vrouwen geen aangifte doen, bijvoorbeeld uit angst of emotionele druk. Dat zou kunnen betekenen dat eigenlijk de percentage hoger zou kunnen liggen..

En dan hebben we het nog niet gehad over de toenemende aantal personen die vreemdgaan, buitenechtelijke kinderen krijgen, of de jongeren die steeds vroeger seksueel actief worden (vanaf 12 jaar!)

We mogen dus eigenlijk wel met volle zelfvertrouwen zeggen dat schaamte een oplossing zou kunnen zijn om het aantal aanrandingen, verkrachtingen en buitenechtelijke kinderen in fors aantal te verminderen. De verantwoordelijkheid ligt dan voornamelijk eerst in de familie, dus bij de verzorger(s)/ouder(s).

Seksuele voorlichting: manieren om schaamte aan een kind te leren

1 – “Dit is mijn zone. Blijf weg!”

Leer je kind aan om zichzelf te beschermen in situaties waar ze/hij zich niet comfortabel of veilig bij voelt. Een persoon met slechte intenties zoekt namelijk vaak slachtoffers die van niets afweten. De persoon in kwestie kan afschrikken als een kind weigert mee te werken.

 

seksuele voorlichting

2 – Een onderbroek biedt (metaforisch) bescherming

Wat het verschil maakt tussen je kinderen in hun nakie en onschuldige foto’s met badpakken is toch wel dat ze ondergoed dragen.

Hiermee maak je zowel je kind als anderen duidelijk dat niemand naar hun verborgen plekken mogen kijken.

seksuele voorlichting

3 – “Geef mama eens een dikke zoen!”

Door het geven van kusjes op de mond of andere verborgen plekken (zoals de billen of dijen) maakt je kind niet perse seksueel verward, maar het zorgt wel voor onderscheid en duidelijkheid. En daar houden kinderen van.

seksuele voorlichting

4 – “Niet liegen!”

Je kind zou nooit zomaar liegen. Kinderen staan eigenlijk wel bekend om hun naiviteit en eerlijkheid. Als je kind ineens een hekel krijgt aan een oom of zwager, hoef je niet perse aan de bel te rinkelen maar let vooral extra goed op hoe je kind reageert tijdens interacties met deze persoon.

En twijfel nooit aan de intenties van je kind door hem of haar te beschuldigen van liegen. Stel dat het waar is, en je je kind niet gelooft, zal dit voor een kloof zorgen tussen ouder en kind.

seksuele voorlichting

5 – Plassen

Leer je kind om hulp te vragen aan naaste familieleden tijdens een wc-bezoekje.

 

seksuele voorlichting

6 – Bezoek aan de dokter

Laat je kind duidelijk maken dat een onbekende persoon, zoals de dokter of huisarts, hem/haar alleen mag aanraken in bijzijn van de ouder(s)/verzorger(s).

seksuele voorlichting

7 – Meegaan met onbekenden

Op de schoolplein mogen je kinderen vanzelfsprekend niet mee met onbekende personen of een oom van veraf, tenzij jij de school belt dat een ander persoon je kind gaat ophalen (bijzondere situaties).

Leer je kind een wachtwoord die hij/zij moet vragen aan een onbekend persoon als -ie je kind vraagt om mee te gaan. Als de persoon in kwestie het  wachtwoord niet weet, moet je kind er snel vandoor gaan.

seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting: doe jij aan seksuele voorlichting/opvoeding bij je kinderen? Vertel het ons!

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

2 Reacties

 • Lin
  18 juli 2016 16:14

  Mayo’s (tip 2) moet zijn maillot.

  • Ministijl
   18 juli 2016 16:22

   Met mayo bedoel ik mayo badpakken.. geen maillot.

Reactie achterlaten