Seksuele voorlichting voor kinderen | opvoeding

Seksuele voorlichting voor kinderen | opvoeding

Seksuele voorlichting voor kinderen | opvoeding

Waar de ene ouder een taboe op seksuele voorlichting labelt, en de andere ouder het kind al op jong leeftijd een begin introduceert.. hoe je het weert of keert: seksuele opvoeding is en blijft een belangrijke kwestie om op een juiste wijze kinderen te onderwijzen.

Bij het introduceren van seksuele voorlichting ben je eerlijk met hem/haar vanaf het moment dat hij/zij de puberteit bereikt, en leert om als verantwoordelijke volwassene het leven te begrijpen door te leren wat toegestaan is en wat niet. Het bestaat uit de volgende fasen:

Tussen 7 – 10 jaar oud

Kinderen rond 7 tot 10 jaar oud beginnen bepaalde zaken te begrijpen. Dit is een mooie fase om kinderen alvast waarden en normen te leren op het gebied van verschillen tussen geslachten. Hij of zij dient uitgelegd te worden wat de regels zijn omtrent het kijken naar het andere geslacht.

Toestemming vragen om binnen te komen – Daarnaast mag het kind niet zomaar in de slaapkamer van zijn of haar ouders binnengaan. Wilt het kind naar binnen? Dan moet hij of zij eerst op de deur aankloppen en toestemming vragen om naar binnen te gaan bij de volgende gevallen:

 • In de vroege ochtend omdat de meeste personen dan nog slapen.
 • In de middag als beide ouders/verzorgers in hun slaapkamer zijn.
 • In de avond, want rond deze uren gaan velen slapen en/of rusten.

Als het kind de puberteit bereikt, moeten zijn ouders/verzorgers hem of haar de bovenstaande regels aanleren. Het is absoluut schandalig als het kind ineens de slaapkamer van zijn/haar ouders binnentreed terwijl de ouders op dat moment seksuele gemeenschap hebben, en deze gebeurtenissen vertelt aan zijn of haar vrienden/vriendinnen. Het kind raakt dan perplex als de scene weer in zijn of haar hoofd komt.

Tussen 10 – 14 jaar oud

Dit is de leeftijd van adolescentie, oftewel de fase tussen kindertijd en volwassenheid. Het lichaam van puberende kinderen verandert onder invloed van hormonen. Oestrogeen, progesteron en testosteron zorgen ervoor dat de geslachtsklieren gaan werken. Kinderen moeten daarom uit de buurt gehouden worden van alle vormen van seksuele opwinding.

Vanaf 14 jaar

De puberteit is in deze fase op volle gang. Het kind krijgt de gehele voorlichting over de moralen omtrent als hij of zij gaat trouwen.

Interne regels van kuisheid aanleren (thuis)

De ouders en/of verzorgers moeten duidelijk zijn zodat de regels van kuisheid in zowel theorie en praktijk aangeleerd worden bij het kind.

 • Het kind moet (zoals hierboven is vermeld) toestemming vragen.
 • Pubers verbieden om in dezelfde ruimte te verblijven van de andere geslacht.
 • Meisjes en jongens ouder dan 7 jaar mogen niet in hetzelfde bed slapen.
 • Kinderen aanleren wat de regels zijn om te kijken naar de andere geslacht (nichten, neven, omen, zwagers, tantes et cetera). Motiveer kinderen om Godsvrees te hebben.
 • Het liefst geen TV in huis hebben of op z’n minst een kinderslot hebben waarbij de TV automatisch op standby komt als er vulgaire beelden te zien zijn. Een TV hebben in de slaapkamer van het kind is uit den boze.
 • Continu opletten welke kranten, websites en tijdschriften kinderen lezen. Vertel ze wat ze mogen kopen en wat niet.
 • Op jonge leeftijd kinderen verbieden om bevriend te raken van de andere geslacht.

Externe regels van kuisheid aanleren (buiten)

Tegenwoordig komt het vaak voor dat jongeren, voornamelijk jongens, geen kuisheid hebben. Sommige van hen fluiten andere vrouwen na; vinden het heel normaal om met andere meisjes om te gaan. De omgeving is een belangrijke zaak. Als ouders en/of verzorgers kun je helaas maar tot een bepaalde mate je kind controleren. Daarom is het van belang om zowel meisjes als jongens kuisheid aan te leren:

 • Films – Verbieden om films te kijken (waaronder de bioscopen en theaters) waar er vulgaire beelden worden getoond. Het kind mag natuurlijk wel andere films bekijken.
 • Kleding – Puberende meisjes moeten uitgelegd worden dat het uit den boze is om onfatsoenlijke kleding te dragen. Dit is slechts blindelings de mainstream volgen. Religieus gericht of niet, vaak leidt dit tot serieuze problemen tussen man en vrouw, moeder en dochter.
 • Materialisme – Het is niet nodig om onnodige spullen te kopen. Materialisten laten hun zelfbeeld vooral bepalen door de spullen die ze hebben, maar dit is slechts een verspilling van geld. Materialisme is waarlijk een kwaal van deze tijd. Helaas is onze maatschappij hierop gericht. Het kind dient uitgelegd te worden dat het dragen van merk niet hoeft. Laat je kind begrijpen dat het belangrijker is om gelukkig te zijn, dat is immers het belangrijkste.
 • Openbare en geheime bordelen – Dit zijn plaatsen waar overspel en prostitutie aanwezig zijn. In deze plaatsen wordt eer afgeschaft; tijd en geld wordt verspild en geslachtsziektes worden verspreid.
 • Foute vrienden – Behalve een positieve invloed, kunnen vrienden ook een negatieve invloed op je kind hebben.
 • Samenleving – Het seculiere samenleving biedt antwoorden aan jongeren vanuit haar perspectief. Begrippen zoals ‘you only live once’ (YOLO) en ‘only God can judge me’ zijn gevaarlijke concepten wat moralen kunnen vernietigen. Het stimuleert de jeugd om immoreel gedrag te tonen, en niemand mag hierover wat zeggen.

Hoe pak je het aan?

Er zijn 3 positieve manieren, die indien ouders en/of verzorgers toepassen, kinderen kunnen aanleren om moreel gedrag te tonen. Blijf consequent en pas dit stappenplan toe:
1. Onderwijzen          2. Waarschuwen             3. In controle houden

Ouders en/of verzorgers moeten openhartig spreken over seks die het kind psychologisch comfort geeft. Er moet geen taboe-onderwerp worden, want anders zal het kind vragen stellen aan vrienden of vriendinnen en dit kan leiden tot immoreel gedrag. Als ouder leer je het kind welke handelingen er verricht moeten worden. Een moslimjongere moet bijvoorbeeld na een zaadlozing of natte droom een wassing (ghusl) doen om weer zichzelf te reinigen.

Hoe ben jij van plan om seksuele voorlichting te geven aan je kind(eren)?


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten