Tarhana, onderschatte superfood (en geschikt als babyvoeding)

Tarhana, onderschatte superfood (en geschikt als babyvoeding)

Tarhana – Zodra er weer een populair blog komt over een bepaalde superfood rennen de meeste healthyguru’s naar de reformwinkel.

Guilty as charge. Een tijdje geleden was ik namelijk ook zo’n type.

Tot ik echter realiseerde dat er eigenlijk in elke cultuur het barst met lokale superfoods.

Tarhana is een traditionele superfood

Je hoeft niet buiten je eigen cultuureetgewoontes te zoeken naar superfoods.

Neem datgene waarmee je van jongsaf bent aangeleerd (en meestal ontwent bent) om te eten of drinken.

Een zeer grote voordeel is dat je bekend bent met deze smaken.

Voor mij was het dan ook ontiegelijk moeilijk om te ontbijten met havermout, en nog altijd lukt dit me niet.

Dat komt omdat onze smaken verschillen, dat is een feit, en hiermee richt ik me voornamelijk op de oudere of traditionelere generatie.

Dit is niet iets slechts, integendeel. Als je gewend bent aan Hollandse superfoods, neem dit vooral tot je eigendom.

Als je echter niet gewend bent aan deze smaken is het ook goed.

Voor deze traditionele lezers á la moi wil ik een leuk nieuws doorgeven: tarhana is een super-super-superfood.

Ja, je hoort het goed. Omarm jouw roots (op het gebied van eetgewoontes, hé, niet op het gebied van nationalisme 😉 )

tarhana

Wat is tarhana?

Tarhana is een gedroogd en gefermenteerd mengsel van meel, yoghurt, ui, knoflook, tomaat en groene paprika en eventuele kruiden.

Samen vormt dit de basis van de traditionele Tarhana soep, wat zeer geliefd is binnen de Balken en Turkije.

Je kan ook  ook een papje maken waardoor het een zeer geschikte babyvoeding wordt.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Tarhana, mits vermengd met melk (liefst niet uit de supermarkt) i.p.v. water, een zeer geschikte babyvoeding is.

En is naar voren gekomen dat het een gezondere voeding zou zijn dan andere zelfgemaakte soepjes, prakjes en zelfs gezonder dan fruithapjes.

Tarhana is namelijk rijk aan plantaardige proteïnen, voedingsvezels en arm aan eiwitten.

Door de aanwezigheid van tarwebloem past het echter niet in een glutenvrij dieet.

Vanaf 6 maanden kan hier als bijvoeding mee begonnen worden. Je kan trouwens ook afgekolfde moedermelk gebruiken.

*Dit onderzoek is uitgevoerd door Prof. Dr. Reha Artan, docent en praktiserend kinderarts aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, verbonden aan het Akdeniz ziekenhuis in Antalya.

tarhana

Welke voedingsstoffen zitten er in tarhana?

– Het bevat heel veel vitamine A, C, B-complex maar ook vitamine P en K. Daarnaast bevat tarhana ook een grote hoeveelheid aan fosfor, zwavel, jodium en silica,

– Het is vochtuitdrijvend.

– Het versterkt en reinigt de darmflora.

– Het zorgt voor de balans tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in de darmen.

– Reinigt de luchtpijp waardoor kans op astma en bronchitis verminderd.

– Vermindert kans op vernauwing van de (bloed)aders.

– Anti-tumor werking door de grote hoeveelheid aan  antioxidanten.

– Verlaagt cholesterol en neutraliseert maagzuur,

– Werkt als anti-aging.

– Het verlaagt hoge bloeddruk.

– Het is een verwarmende voedingsmiddel, dus ideaal bij mensen die vaak te kampen hebben met o.a. koude voeten en handen.

tarhana

Waar komt tarhana vandaan?

Toen de Ottomaanse sultan Yavuz Sultan Selim onderweg was om oorlog te voeren (de zogeheten Çaldıran oorlog) zette hij samen met zijn leger een kamp in een gebied ergens ver weg.

In de nacht besloot hij om alleen de buurt te verkennen en liet dit niet afweten.

Hij droeg Dervische kledij, een zeer simpele abaya en bezocht een dorp.

Zijn oog viel op een klein woning en klopte aan de deur.

De bewoners van het huis verwelkomden hem, want gastvrijheid stond vroeger op een zeer hoge rang.

Eenmaal aan de praat hadden de bewoners door het gedrag door dat het de grote sultan was.

Deze mensen schaamden zich voor hun armoedigheid.

In volle verlegenheid vertelden ze hem dat ze niets anders hadden dan een stukje brood en DARHANE soep.

‘Dar’ betekent ‘nauw, klein’ en ‘hane’ betekent ‘huisje’, dus de vertaling komt neer op ‘een (gewone) soep van dit kleine huisje’.

De soep viel zo goed in smaak bij de sultan en liet het eenmaal terug naar Istanboel continu bereiden door zijn werknemers.

En het volk in het gebied beloonde hij met cadeaus.

Waar kan je tarhana vinden?

Ik laat mijn moeder altijd Tarhana meenemen die mijn oma in Turkije zelf maakt. Heerlijk vers gedroogd!

Je kunt het echter ook vinden in een lokale Turkse supermarkt.

tarhana-soep

Recept Tarhana çorbasi / Tarhana soep

Dit recept is als basis. Je kan ook gehakt, tuinbonen of zelfs kastanjes bijdoen.

Zelf doe ik altijd een paar eetlepels tarhana bij tomatensoep. Ik weet zeker dat je hierdoor veel complimenten zal krijgen van je bezoek 🙂

Benodigdheden:

  • 3 el tarhana
  • 1 el salça (tomatenpasta)
  • 1 el roomboter
  • handjevol vermicelli
  • 1 tl gedroogde munt
  • zout naar smaak
  • 1 tl rode paprikapoeder

Bereidingswijze:

  1. Neem een kommetje en doe hier 1 beker van 200ml water bij 3 el tarhana en roer dit tot het een papje vormt.
  2. Zet een pan op het vuur en doe hierin de roomboter en tomatenpuree bij.
  3. Wacht een paar minuten en voeg daarna 1 liter water bij.
  4. Doe de vermicelli en het mengsel bij en kook de soep 15 tot 20 minuten.
  5. Voeg daarna de gedroogde munt en rode paprikapoeder bij.
  6. Eet smakelijk.

Wat jij al bekend met tarhana? 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

  • Sandra
    7 oktober 2017 22:16

    Oh wat super, ik ga het eens proberen in shaa Allah. Ben het verder niet eens met je beginstukje haha ik kon als baby absoluut geen pap eten (moest er altijd van kokhalzen) maar nu… lust ik er wel pap van! Smaken verschillen ook eenmaal je ouder word maar begrijp wat je bedoelt!!

Reactie achterlaten