Traag werkende schildklier | symptomen

Traag werkende schildklier | symptomen

Traag werkende schildklier: symptomen hypothyreoïdie

Twee weken geleden schreef ik in deze blogpost dat ik al een tijdje last heb van bepaalde klachten, maar pas sinds kort na een urenlange Googlesessie had ik een sterk vermoeden dat dit symptomen zijn van een traag werkende schildklier. Ik ben onlangs naar de huisarts geweest om mijn TSH-waarden te laten meten door middel van een bloedonderzoek. Het resultaat heb ik enkele dagen geleden telefonisch te horen gekregen.

Resultaat van het bloedonderzoek

Tot de tijd dat ik naar de huisarts ging, was ik inmiddels allang overtuigd dat ik schildklierproblemen zou hebben.De symptomen die ik had kwamen 9 van de 10 overeen met wat ik op het web tegen kwam. Ik zou mezelf voor gek verklaren als ik geen problemen zou hebben met mijn schildklier.

Nadat ik al een tijdje niets had gehoord van mijn huisarts, belde ik zelf maar (urhh. lekker professioneel?!) om te vragen wat het resultaat is van het bloedonderzoek. De baliemedewerkster vertelde me dat mijn TSH-waarden ‘aan de grens’ neigt. Zelf weet ik dat waardes niet zoveel zeggen. Je kunt schildklierproblemen hebben, ook als er uit het resultaat van een TSH test niets aangetoond kan worden. Dat er nu toevallig gezegd wordt dat ik bijna schildklierproblemen heb, betekent gewoon kortweg dat ik daadwerkelijk hypotheroïde heb. Doktoren houden namelijk allen een andere waarde aan. Ze verschillen dus van dokter tot dokter. De baliemedewerkster adviseerde me om dagelijks een pilletje Levothyroxine te slikken. De TSH-waarden heb ik nog niet zelf ontvangen, dus ik ga hier achteraan.

Ik ben naar de apotheek gegaan om de medicijn op te halen en inmiddels gebruik ik het al 3 dagen..

Wat is een hypothyreoïde?

Hypothyreoïdie is tekort aan schildklierhormoon, waardoor een vertraagde stofwisseling ontstaat. Je schildklier (thryoïd) is één van de belangrijkste organen in je hormonale stelsel en het is erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Als je lichaam te weinig schildklierhormonen aanmaakt, kan dit onder andere je stemming verminderen en concentratievermogen vertragen. Ook is het mogelijk dat je maandelijkse cyclus in de war raakt, waardoor je niet snel zwanger kunt raken. Afvallen verloopt ook een stuk moeizaam en je kunt haarverlies krijgen.

Typen schildklieraandoeningen

Symptomen trage schildklier

Deze onderstaande kwalen zijn symptomen voor een traag werkend schildklier:

 • vermoeidheid
 • gebrek aan energie
 • constipatie
 • pafferig gezicht
 • melancholische gevoelens of depressie
 • concentratieproblemen
 • gewichtstoename of moeilijk afvallen
 • droge huid en nagels
 • haaruitval of dunner wordend haar (ook wenkbrauw)
 • vaak een koud gevoel en/of langdurig koude voeten, neus en handen in bed
 • onregelmatige menstruatie
 • vochtzakjes onder de ogen
 • vermoeide uitstraling
 • spataderen

Hypothyreoïde kan ook cholesterol veroorzaken en plaque veroorzaken in de bloedvaten (mede door de spataderen), wat de risico vergroot om een hartaanval te krijgen.

traag werkende schildklier

Oorzaken van een trage schildklier

Doordat ons hormonale stelsel erg gevoelig is voor invloeden van buitenaf kan dit een oorzaak zijn van een trage schildklier. Invloeden zoals stress, een ongezonde levensstijl, tekort aan voedingsstoffen, slecht slapen, weinig beweging et cetera kunnen de risico vergroten. Er zijn dus verschillende oorzaken van een traag werkende schildklier, waaronder de volgende oorzaken:

 • teveel stress
 • weinig tot geen inname van belangrijke voedingsgroepen, zoals koolhydraten en eiwitten.
 • weinig tot geen inname van belangrijke mineralen, zoals Selenium welke zeer essentieel is voor een goede omzetting van T4 naar T3.
 • gebrek aan jodium (jodium deficiëntie). Bij een tekort aan jodium ga je je geleidelijk slapper voelen, door een slecht werkende schildklier en haaruitval. Kelptabletten kunnen je hierbij helpen. Bij zwangerschap en lactatie gelieve eerst huisarts informeren.
 • zware metalen door uitlaatgassen, metalen in blik (voeding), amalgaamvullingen etc. Het is erg belangrijk om het lichaam te ontgiften.
 • lage progesteron productie, bijvoorbeeld na de overgang. Dit is erg essentieel voor een goede omzetting van T4 naar T3.

Denk je dat je een trage schildklier hebt?

Als je vermoedt dat je ook een trage schildklier hebt, kun je je schildklier laten testen met behulp van een bloedonderzoek. De huisarts meet dan met een TSH test. Vraag ook aan je huisarts naar een actieve T3 test, want de TSH test zegt niet alles. Heb je het gevoel dat je huisarts niet naar je luistert? Neem eventueel contact met een mesoloog, internist of homeopaat.

Mijn ervaring tot nu toe

Zelf heb ik besloten om eerst te kijken of Levothyroxine bij mij zal werken. Als ik merk dat ik me nog steeds niet goed voel of de symptomen hetzelfde blijven, zal ik overgaan naar een natuurlijke middel. Ik kwam namelijk helaas tegen dat sommige natuurlijke middelen afkomen van varkens, dus helaas moet ik tot nu genoegen nemen met synthetische middelen (tot mijn grote ergernis).

traag werkende schildklier

Ik heb geleerd dat het zoektocht naar een goede gezondheid een soort reis is. Een reis waar je je lichaam beter leert kennen. Je leert wat goed werkt, en wat niet. Je valt en staat op door middel van kennis op te doen en jezelf te laten informeren. Wat mijn belangrijkste ervaring is, is dat je écht naar je lichaam moet luisteren. Ik had altijd al twijfels dat er wat mis is met mij en de laatste tijden werd het erger. Ik heb bijvoorbeeld van mezelf niet de meest slanke vingers, maar ik begon op te merken dat ik steeds meer vocht had in mijn handen en gezicht. Een nicht die ik al heel lang niet had gezien, vertelde me dat ik er ‘anders’ uitzie. En ook ik herkende mezelf niet als ik naar de spiegel keek..Verder zag ik er vermoeid uit, terwijl ik best lang slaap. Mijn trouwring paste niet meer, maar het belangrijkste gevoel was: twijfels dat er iets mis is.

En dat was ook zo. De huisarts kon niets met mijn klachten, tot ik zelf naar hem toeging en eiste om een test om mijn schildklier te laten testen. Hij was sceptisch, maar het resultaat liegt er niet om: Luister naar je lichaam!

PS: Ik zal jullie natuurlijk wederom op het hoogte houden.

Heb jij ook schildklierproblemen? Deel je ervaring en tips met ons!

 

 

 

 

 

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

Reactie achterlaten