Voedingsschema baby: het eerste jaar

Voedingsschema baby: het eerste jaar

Voedingsschema baby: het eerste jaar

Hoeveel moet een baby per dag eten? Je hoort van elke kant een geluid en daardoor kan je nogal twijfelen. Krijgt mijn kind wel genoeg binnen? Of eet hij juist teveel? Moet ik per direct beginnen met de Rapley-methode (baby led weaning) of kan hij dan stikken? Is het toch verstandelijker om eerst te beginnen met gepureerd eten?

Vragen, vragen en vragen! Op zo veel vragen krijg je natuurlijk veel diversiteit aan reacties, want elke moeder heeft haar eigen ervaring opgebouwd. Wat alleen nog belangrijker is om te weten, is dat niet elk kind hetzelfde is. Sommige kinderen eten heel weinig, en anderen weer veel. Het ene kind is actief, en de ander weer niet. Op sommige dagen eten kinderen meer dan op andere dagen et cetera. Een actieve kind heeft logischerwijs meer energie nodig dan een rustige kind.

Voedingsschema maand tot maand

Zolang je kindje goed groeit en langzaam maar zeker aankomt, moet je vooral niet aan jezelf twijfelen. Je kind krijgt dus genoeg binnen. Onthoud dat voedingsschema’s slechts richtlijnen zijn. Om toch een helder beeld te krijgen wat een kind tot 1 jaar ongeveer moet eten, heb ik een voedingsschema gemaakt.

PS: Ik had eerder een uitgebreide voedingsschema voor baby’s van 11 maanden oud gepubliceerd. Deze voedingsschema kun je hier vinden.

voedingsschema baby

voedingsschema baby

Introduceren van vaste voedsel na tandjes

Het introduceren van vaste voedsel is een spannende periode, vooral voor de enthousiaste moeder (been there, done that) dan het kind zelf. Het is echter niet verstandig om te beginnen met het geven van gepureerd of vaste voedsel tot het kind tandjes begint te krijgen. Het verschijnen van tandjes is een teken dat de maag is gegroeid en voedsel goed kan verteren. Het spijsverteringsstelsel is pas vanaf ongeveer 6 maanden klaar om vaste voeding te verteren.

Borstvoeding tot 2 jaar

In Nederland is het een gewoonte om je kind gemiddeld 6 maanden borstvoeding te geven, maar in andere landen is het gewoonlijk om langer te voeden. Probeer zo lang mogelijk borstvoeding te geven, totdat je kind zelf aangeeft dat hij niet meer wilt drinken.

Wist-je-dat? In sommige culturen en godsdiensten (zoals de Islaam) wordt er geadviseerd om na 2 á 3 dagen na de geboorte je kind te laten voeden door een ander. Dat komt doordat de moedermelk van iemand in een andere stadia andere ingrediënten bevat, in tegenstelling tot de kersverse moeder. Logischerwijs moet ze blijven continueren met aanleggen, zodat de melkproductie vermeerderd. Dit is een vergeten Sunnah. De Banu Sa’adwas één van de stammen van Arabië. De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) kreeg ook borstvoeding van de vrouwen van deze stam.

Wat mag een kind tot 1 jaar niet eten?

De volgende voedselwaren mag een kind tot het eerste levensjaar niet benuttigen: koeienmelk, honing, schelpdieren, noten en ongepasteuriseerde kazen.

Honing geven na het eerste levensjaar

Vóór het eerste levensjaar is het uit den boze om honing te geven. Je kind kan namelijk besmet raken met botulisme. Als vuile honingraten uit de bijenkast worden genomen en op een vuile ondergrond worden gezet kunnen er bacterien aan blijven plakken. Deze komen dan in de honing terecht. Doordat de darmflora van kinderen onder de 1 jaar nog niet volledig ontwikkeld is, kunnen deze botulismebacterien hier nestelen, wat dus zeer gevaarlijk is! Het ligt dus niet aan de kwaliteit van (imker)honing, maar het proces van honing verzamelen tot in de voorraadkast zetten.

Echter, kun je na de eerste levensjaar (imker)honing introduceren. De darmflora is dan inmiddels veel beter ontwikkeld.  Rond de leeftijd dat je kind begint met praten, kun je hem of haar honing geven omdat dit stoffen bevat die speeksel en andere lichaamsvochten in de mondholte verminderd, waardoor spreken een stuk makkelijk wordt.

Doorkomende tanden? Kokosolie!

Over de voordelen van kokosolie raak ik niet uitgepraat. Het is antiviraal, antibacterieel en antischimmel dankzij het laurinezuur en caprinezuur dat kokosolie bevat. Bij een ontstoken tandvlees kun je je tandvlees dus insmeren met kokosolie.

Heeft je kind last van doorkomende tanden? Ook dan kun je kokosolie gebruiken om de pijn te verzachten. Vroeger werden het tandvlees van een kind altijd verzorgd met essentiële oliën, zoals ghee.

Wat is jullie voedinggschema? 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

1 Reactie

  • Farah Yousfi
    19 januari 2016 20:48

    Ik kan helaas niet meepraten over voedingsschema’s van baby’s maar bedacht me opeens dat ik niet kan geloven dat ik er ook ooit zo druk mee ben geweest, geniet er van want het gaat zo snel mashaa Allah

Reactie achterlaten