Marokkaanse zwarte zeep | Nigella sativa

Marokkaanse zwarte zeep | Nigella sativa

Marokkaanse zwarte zeep | Nigella sativa

Dat arganolie, het goud van Marokko, al eeuwenlang gebruikt wordt voor huid en haar door Marokkaanse vrouwen is allang geen geheim meer. De Marokkaanse dames zijn de échte beauty guru’s, en dat mag gewoon luid gezegd worden: naast de wondermiddel arganolie geloven velen ook in de positieve werking van de zwarte zeep. Het wordt gemaakt op basis van zwarte komijnzaad, oftewel Nigella sativa. Dit wordt ook wel zwarte komijn of Habba Sawba genoemd.

Onbekende versus grote merken

Om de paar maanden bezoek ik Islamitische (kleding)winkeltjes in Rotterdam om te kijken of ze wat leuks hebben. Kleding koop ik echter daar nooit, want ik vind de meeste jurken van slechte kwaliteit. Wat ik wél fijn vindt om te doen is het rondsnuffelen of ze interessante verzorgingsproducten verkopen. Ik zeg ‘interessant’, want je vindt hier altijd onderschatte, biologische zeepjes die vele malen gezonder zijn en beter werken dan producten die we aanschaffen in de ‘gewone’ winkels en drogisterijen. Arganolie bijvoorbeeld wordt nu zelfs verwerkt in producten van grote merken als L’oreal en Dove, maar vaak zit er dan een heel kleine concentratie in (vaak is het ook geen zuivere arganolie). Deze producten worden voor een ontiegelijk duur prijskaartje verkocht aan het naïeve consument.

Maar dat kan én moet anders: Wij zouden eigenlijk kritischer moeten denken, voordat we producten aanschaffen van grote merken. Als onze gezondheid ons daadwerkelijk lief is (en dat is écht zo, anders zouden we niet steeds onderzoeken welke biologische en ergonomische producten het beste zijn voor ons) dan zouden we buiten onze comfortzone moeten stappen en verzorgingsproducten moeten aanschaffen bij de kleinere winkeltjes die weliswaar minder verdienen, maar een zuiver product verkopen aan het consument. Zo’n anoniem zeepje of ander verzorgingsproduct in de kleinere winkels kost echt niets vergeleken met de duurdere merken. Duurkoop is niet altijd van de beste kwaliteit, integendeel.

Om jullie (en mezelf) een beetje te steunen in het aanschaffen van zuivere, biologische producten in plaats van duurdere merken, wil ik deze producten in de schijnwerpers laten staan. Vandaag wil ik het daarom hebben over de zwarte zeep, de werking en voordelen ervan:

Wat is de zwarte zeep?

De zwarte zeep is gemaakt op basis van zwarte komijnzaad, oftewel Nigella sativa. De zeep is veelzijdig te gebruiken. Het is te gebruiken voor huid en haar, maar ook voor het verbeteren van de gezondheid.

 • Huid – De zwarte zeep is geschikt voor alle huidtypes, ook voor de gevoelige huid. Het reinigt de huid diep en opent de poriën; dode huidcellen worden verwijderd; het verzorgt de huid intensief en vergemakkelijkt de afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Ook is het effectief tegen huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en psoriasis, puisten en zelfs mee-eters. Als je het als body scrub wilt gebruiken, moet je de zeep 5 minuten laten inwerken tijdens het douchen. Neem vervolgens een scrubhandschoen en haal de zeep hiermee van het lichaam af. Het is een zeer nuttig middel tegen littekens en littekenvorming op wonden kunnen hierdoor worden voorkomen.
 • Haar – Het bevat natuurlijke ingrediënten en kan ook als shampoo gebruikt worden. De zeep stimuleert haargroei en behoudt de natuurlijke vochtbalans van het haar; balanceert de afscheiding van de talgklieren in de hoofdhuid en geeft het haar glans en voorkomt haarbreuk.

zwarte zeep

Wat zit erin?

Het is een belangrijke bron van eiwitten, koolhydraten, essentiële vetzuren, vitamine A, B1, B2, C en niacine en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, magnesium, selenium en zink. Het heeft ook antioxidant, antibiotische, anti-mycotische en bronchusverwijdende effecten.

Wat zijn de bijzonderheden?

 • Immuunsysteem – De zwarte zeep verbetert het immuunsysteem.
 • Tumorcellen –  Het stimuleert beenmerg en immuuncellen en verhoogt de interferonproductie, beschermt de cellen tegen normale cellen vernietigen effecten van virussen en vernietigt tumorcellen. Studies hebben aangetoond dat een extract van olie van zwart zaadjes, genaamd Thymoquinone, kankercellen (zoals leukemie-cellen) doodt door middel van apoptose (een natuurlijk proces van afsterven van cellen/geprogrammeerd celdood). (1) Dezelfde effecten zijn van toepassing bij borstkankercellen (2) ;Bij hersentumorcellen (3); Bij alvleesklier kanker, baarmoederhalskanker en het doodt zelfs orale kankercellen binnen in de mondholte. (4)
 • Röntgenstraling – Het wordt soms aanbevolen als een natuurlijke bescherming tegen de gevaren van (röntgen)straling.
 • Algemene gezondheid van het hart – De extract Thymoquinone in Nigella sativa zaden heeft een beschermend effect op het hart (5), zorgt voor een gezonde cholesterol niveau en normaliseert bloeddruk (6).

Wat zijn de bijzonderheden?

De zeep bevat geen sulfaten, siliconen, parfum en alcohol. Je kunt het dus ook gebruiken voor kinderen.

Heb jij ooit gehoord van deze zwarte zeep? Hoe beviel het? Deel je ervaring met ons!

 


israbintali

moeder, echtgenote, mamablogger, designer, fotograaf, vriendin en dierenliefhebber

3 Reacties

 • Mariska
  9 december 2015 19:13

  Ik kende het nog helemaal niet! Maar hoe gebruik je zo’n blok zeep in je haar?

  • Ministijl
   9 december 2015 20:31

   Volgens mij is olijvenzeep de enige zeep die klitten in je haar geeft (weet ik uit eigen ervaring), maar bij zepen zoals aleppo zeep en deze zwarte zeep kun je gewoon alles goed uitspoelen zonder dat alles door elkaar raakt 😛

 • Stylist A.
  25 januari 2016 16:13

  Ja. Dit kan je ook zo gebruiken. Beetje in jouw handen wrijven. Lees anders meer op http://www.zafza.com/

Reactie achterlaten